Abdullah Bosnevî'nin Fusûs Şerhi Mukaddimesinde İbn-i Arabî düşüncesi
Thought of İbn-i Arabî ın Abdullah Bosnevı's Introductıon of Fusûs Statement
- Tez No: 626763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn-i Arabî, Abdullah Bosnevî, Tecelliyât, Fusûsu'l-Hikem, Mukaddime, Vahdet-i Vücûd, Abdullah Bosnevî, Tecelliyât, Introduction, İbn-i Arabî, Fusûsu'l-Hikem, Vahdet-i Vücûd
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmamızda, Muhyiddin İbn-i Arabî'nin (1165-1240) Vahdet-i vücûd görüşünü ortaya koyduğu Fusûsu'l-Hikem adlı eseri üzerine 17. yüzyılın Osmanlı dönemi mutasavvıflarından Abdullah Bosnevî (1584-1644) tarafından yazılmış olan“Tecelliyâtü arâisi'n nusûs fi manassâti hikemi'l-Fusûs”isimli şerhin mukaddimesini inceledik. Araştırmamız; önsöz, giriş ve sonuç kısımları dışında iki ana bölümden oluşmakta olup, ek kısmında Bosnevî'nin Fusûs şerhi olan“Tecelliyât”ın mukaddimesi Osmanlıca olarak verilmiştir. Giriş bölümde Bosnevî'nin yaşadığı dönem, tasavvufî hayatı, eserleri ve özellikle“Tecelliyât”ın yazılış sebebi, uslübu, muhtevâsı ve şerhin etkileri; I. bölümde İbn-i Arabî düşüncesinde muhtemel tarihsel kaynakları, vahdet-i vücûd'un kelime anlamı, aslı ve hakîkati, düşüncesinin dayandığı delilleri, tesirleri, İbn-i Arabî'nin Fusûs'l-Hikem isimli eserindeki sistemi ve bu eser üzerine yapılan başlıca şerhler; II. Bölümde ise mukaddimedeki yer alan on iki başlık Bosnevî'nin analiz ve yorumlarıyla, İbn-i Arabî'nin“Vahdet-i Vücûd”düşüncesinin esasları araştırıcıların dikkatlerine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the introduction of statement that was written by Abdullah Bosnevî (1584-1644), one of the Ottoman Sufis of the 17th century and is called“Tecelliyâtü arâisi'n nusûs fi manassâti hikemi'l-Fusûs”on the work called Fusûsu'l-Hikemthat Muhyiddin İbn-i Arabî (1165-1240) put forward the perspective of Vahdet-i Vucûd (unity of existence) have been revieved. Our research consists of two main section except the sections of preface, introduction and conclusion and the introduction of“Tecelliyât”that is the Fusûs statement of Bosnevî, is given in Ottoman language in the annex. The term in which Bosnevî lived, his sufi life, his works and especially the reason for the writing of“Tecelliyât”, its style and content and effects of the statement are presented in the introduction. In Section I, the possible historical sources in the thought of Ibn-i Arabî, the word meaning of Vahdet-i Vucûd, its origin and truth, its proofs and effects, the system of Ibn-i Arabî in his work called Fusûsu-l Hikem and the major statements on this work are presented. In section II, the twelve topics in the Introduction with the analysis and comments of Bosnevî and the principles of Ibn-i Arabî's thought of“Vahdet-i Vucûd”are presented to the attention of researchers.