Sosyal kaygı ve kaçınma davranışlarının sosyodemografik özelliklerle ilişkisi
The relationship between social anxiety and avoidence behaviors and sociodemographic characteristics
  1. Tez No: 626774
  2. Yazar: ÇAĞRI AKYOL ÇEVİRİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Fobi, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği, anksiyete, Social Phobia (Social Anxiety Disorder), Liebowitz Social Anxiety Scale, Anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sosyal fobi pek çok toplumda, birçok kişinin yaşamını gittikçe kötü etkilemeye başlayan yaygın bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalarda düşük sosyoekonomik düzey, hiç evlenmemiş olmak, düşük eğitim seviyesi, hastalığın erken dönemlerinde teşhisi gibi sosyademografik etkenler, mikro-makro travmalar, genetik yatkınlık, erken çocukluk deneyimleri başlıca risk etmenleri içinde sayılmaktadır. Araştırmada; 18-40 yaş aralığındaki 261 sayıdaki normal popülasyona; Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği (LSKÖ) ile sosyodemografik özelliklerin ilişkilerini değerlendirildiği sosyodemografik veri formu uygulandı. Araştırma verileri SPSS 23.00 ile değerlendirilmiş olup; Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis analizleri uygulandı. Araştırmada; LSKÖ puanlarının kadınlarda erkeklere kıyasla anlamlı ölçüde yüksek olduğu, 18-22 yaş arası olanlarda diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca eğitim düzeyi lise olanlarda; lisans ve lisansüstü olan kişilere göre LSKÖ puanları daha yüksektir. Sosyal kaygıya dikkat çekmeyi hedefleyen bu çalışmanın sonuçları, risk grubundaki hastalarda ölçek uygulanması ve tablonun erken tespitinin önemini düşündürmektedir. Daha ileri çalışmalar daha geniş örneklem ile farklı popülasyonlarda uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Social phobia is a common discomfort in many societies, which has begun to adversely affect the lives of many people. The socio-demographic factors such as low socioeconomic level, never-married, low education level, early diagnosis of the disease, micro-macro traumas, genetic predisposition, and early traumatic childhood experiences are considered among the main risk factors in the researches. In the study; 261 normal population in the 18-40 age range; A sociodemographic data form was used to evaluate the relationship between sociodemographic characteristics and the Liebowitz Social Anxiety Scale. Research data were evaluated with SPSS 23; Mann-Whitney U and Kruskal Wallis analyzes were performed. In the study; LSS scores were found to be significantly higher in females than in males and higher in females aged 18-22 compared to other age groups. In addition, the education level of high school; LSAS scores are higher than those who have undergraduate and graduate degrees. In this study, which aims to draw attention to social anxiety, it is recommended that the scale be applied to the patients in the risk group and the scale and sampling of the studies should be extended academically.