Evcil hayvan sahibi olan bireyler ile evcil hayvan sahibi olmayan bireylerin empatik eğilim ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between empathic tendency and life satisfaction of individuals who owns a pet and doesn't own a pet
  1. Tez No: 626773
  2. Yazar: GİZEM GÖKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evcil hayvan, empatik eğilim, yaşam doyumu, pets, empathic tendency, life satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, evcil hayvan sahibi olan bireylerle evcil hayvan sahibi olmayan bireylerin empatik eğilim düzeyini ve yaşam doyumunu karşılaştırmaktır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinden 18 ile 65 yaş arasında 70 kadın ve 70 erkek olmak üzere 140 kişi oluşturmaktadır. Çalışma yüz yüze yapılmış ve katılımcılar çalışma ile ilgili bilgilendirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Form, Empatik Eğilim Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Evcil hayvanı olan ve olmayan bireylerin empatik eğilim düzeyini ve yaşam düzeyini karşılaştırmak için bağımsız örneklem t-testi; evcil hayvan sahibi olmanın merhamet, sorumluluk, mutluluk ve ev dışında geçirilen süre ile ilgili fikirlerle ilişkisine bakmak için Pearson korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Analizlerde anlamlılık derecesi 0.05 olarak alınmış, güven aralığı %95 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, evcil hayvan sahibi olmak ya da evcil hayvan sahibi olmamak empatik eğilim düzeyini ve yaşam doyumunu etkilememektedir. Evcil hayvan sahibi olan bireylerin merhamet ve sorumluluk duygularında bir değişim görülmezken; evcil hayvanla geçirilen süre arttıkça mutluluk hissinde azalma görülmüştür. Çalışmamızın sonuçlarından elde ettiğimiz bulguların, ileriki çalışmalar tarafından desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the level of empathic tendency and life satisfaction of individuals with pets and non-pets. The sample of the study consisted of 140 people (70 females and 70 males) aged between 18 and 65 from Istanbul. The study was conducted face to face and the participants were informed about the study. Sociodemographic form, Empathic Tendency Scale and Satisfaction with Life Scale were used as data collection tools. Independent sample t-test was used to compare the level of empathic tendency and life satisfaction of individuals with and without pets; Pearson correlation analysis was used to look at the relationship between having a pet and compassion, responsibility, happiness and ideas about time spent outside the home. The significance level was taken as 0.05 and the confidence interval was accepted as 95%. According to the results of the study, having or not having a pet does not affect the level of empathic tendency and life satisfaction. While there is no change in the feelings of compassion and responsibility in individuals who have pets; as the time spent with the pet increased, the feeling of happiness decreased. The findings obtained from the results of our study should be supported by future studies.