Ev tekstili sektöründe sürdürülebilir tasarım uygulamaları
Sustainable design practices in the home textile industry
  1. Tez No: 626826
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM BUDUN GÜLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Tasarım, Ev Tekstili, Tekstil Atıkları, İleri Dönüşüm, Sustainability, Sustainable Design, Home Textiles, Textile Wastes, Upcycling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Günümüz dünyasında yaşanan teknoloji, inovasyon odaklı küresel dönüşüm, bölgesel ve küresel yaşanan gelişmelerle birlikte sosyo-ekonomik dengeler değişmekte, yeniden kurulmaktadır. Son yıllarda sıkça söz edilen çevresel sorunlar, küreselleşen dünyada toplumun, üretme ve tüketmede sürdürülebilir kararlar almasını zorunlu kılmaktadır.Çevresel sorunlar, günümüzde her alanda olduğu gibi tekstil sektörünün de en önemli sorunlarından biridir. Sürdürülebilirlik kavramı, geleceğin doğal dengeyi bozmadan, bilinçli bir şekilde tasarlanmasını ve korunmasını gerekli kılmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramının yaygınlaşması, çevre dostu ev tekstili tasarımları ve üretimlerinin gelişmelerine yönelik çalışmaların artmasına neden olmuştur. Çalışmada; sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde ev tekstili sektöründe yürütülen sürdürülebilirlik faaliyetleri, standartları ve etiketleri araştırılmış, sektörde sürdürülebilir tasarımı etkileyen faktörler incelenmiştir. Bu amaçla; konuyla ilgili literatür taranmış, önceki çalışmalar/uygulamalar incelenmiş ve çalışmanın teorik alt yapısı bu yolla oluşturulmuştur. Çalışmanın deneysel kısmında ise; ev tekstili üretimi yapan bir fabrikadan alınan tekstil atıkları, ileri dönüşüm (upcycle) yöntemiyle yeniden tasarlanmış; bu yolla katma değeri yüksek, tekstilin yaşam ömrünü uzatan, sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yeni ürünler elde edilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The global focus on technology and innovation in our modern world, along with regional and global advances are changing and redefining socio-economic balance. The environmental problems discussed frequently during the past years have made it necessary for the world's increasingly global society to make sustainable choices in production and consumption. As in every aspect of our modern world, environmental problems are also one of the most pressing issues of the textile industry. The concept of sustainability necessitates conscious design and protection without disrupting the future balance of nature. The spread of the concept of sustainability has caused an increased focus on advancements in the design and production of environmentally-friendly home textiles. This work includes research into the standards, labels, and sustainable activities carried out in the home textile industry within framework of the concept of sustainability, as well as examinations of the factors affecting sustainable design in the industry. Keeping this goal in mind, we combed the relevant literature, analyzed previous works and applications, and thusly created this work's theoretic structure. In the experimental section of this work, we aimed to produce new, high value added, long-lasting products contributing to sustainability by taking textile wastes from a factory producing home textiles and redesigning them using the method of upcycling.