Kur'ân-ı Kerîm'de fasl ve vasl incelikleri (Yûsuf sûresi örneği)
Fasl and vasl subtleties in the holy Qur'an (Example of sura Yusuf)
- Tez No: 626825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Belâgat, Ma'âni, Fasl, Vasl, Arabic Literature, Belâgat, Ma'ânî, Fasl, Vasl
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bir düşünceyi yerinde ve zamanında, mânası en açık ve akıcı şekilde ifade etme anlamına gelen belâgat, Arap edebiyatında son derece önemlidir. Belâgat ilmi ma'âni, beyân ve bedî' olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Bu çalışmada ma'âni konularından biri olan fasl ve vasl konusu incelenmiştir. Fasl ve vasl üslûbu peşpeşe gelen cümlelerin birbirleri üzerine atıf yapılıp, yapılmamasını içermektedir. Araştırma Kur'ân-ı Kerîm ve Arap şairlerinin şiirleri üzerinde örnekler verilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Tez konusunun 'Kur'ân-ı Kerîm'de fasl ve vasl incelikleri (Yûsuf Sûresi Örneği)' olması sebebiyle fasl ve vasl ilintisi Yûsuf sûresi ayetlerinde ayrıntılı olarak ele alınıp, izah edilmiştir. Araştırma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, konusu, yöntemi, araştırmada yararlanılan kaynaklar hakkında ön bilgi verilmiştir. Birinci bölümde belâgat ve üslûp yönüyle Kur'ân-ı Kerîm, belâgatın tanımı ve belâgat ilminin kısa tarihçesi hakkında bilgi sunulmuştur. İkinci bölümde fasl-vasl kavramlarının tarihçesi ve fasl-vasl kavramı incelenmiştir. Üçüncü bölümde öncelikle Yûsuf sûresi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra ise fasl-vasl üslûbu, Yûsuf sûresindeki ayetler üzerinde gösterilmiştir. Sonuç kısmında ise elde edilen bulguların değerlendirilmesi ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rhetoric, which means expressing a thought in an appropriate time and place in the most clear and fluent manner, is extremely important in Arabic literature. The science of rhetoric is divided into three parts: ma'âni, declaration and bedî. In this study, one of the ma'âni topics, fasl and vasl, has been examined. Fasl and vasl style includes whether successive sentences should be cited on each other or not. The research was tried to be explained by giving examples of the poems of the Qur'an and Arab poets. Fasl and vasl are explained in detail in the verses of Yusuf, as the subject of the thesis is 'fasl and vasl in the Qur'an (Example of Sura Yusuf)'. The research consists of introduction, three chapters and the result. In the introduction, preliminary information is given about the purpose, subject, method, and resources used in the research. In the first chapter, information is presented about the Qur'an in terms of eloquent and style, the definition of eloquent, and the brief history of eloquent science. In the second chapter, general information about the history of the concept of fasl-vasl and the concept of fasl-vasl is examined. In the third chapter, general information about the Sura Yusuf is given first. Later, the concept of fasl-vasl is shown on the verses of the Sura Yusuf. In the conclusion, by interpreting the findings and the ideas which are reached, the study is completed.