Etnik çeşitliliğin 2003 sonrası dönemde Irak'ın siyasal istikrarına etkisi
The role of ethnic diversity in political stability of Iraq after 2003
  1. Tez No: 626852
  2. Yazar: ROXANNE JAMAL SHAKOR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH KONURALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik Çeşitlilik, Irak, Siyasi İstikrar, Iraq, Ethnic diversity, political stability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Etnik çeşitlilik, zaman içinde gelişen ve geçmişten geleceğe doğru aktarılan küresel bir olgudur. Soğuk Savaş'tan sonra, etnik çeşitlilik daha da önemli hale gelmiştir. İç çatışmaların etnik çeşitlilik üzerindeki ve ülkelerin siyasi istikrarı üzerindeki etkisi göz önüne alındığında birçok kanaat önderi tarafından etnik çeşitlilik olgusuna özel bir önem atfedilmiştir. Irak da kültürel, dilbilimsel, dini ve ulusal farklılaşmanın doğası çerçevesinde etnik çeşitlilik ile şekillendirilmiş bu ülkeler arasında yer almaktadır. Irak, 2003'ten önce tek bir parti yönetimi altındaydı. Etnik köken, politik yaşamda hiçbir rol oynamıyordu. Oysa 2003 Anayasası siyaset hayatında etnik topluluklara daha fazla rol vermiştir. Bu çalışmada Irak'taki etnik çeşitliliğin 2003 sonrası siyasi duruma ve siyasal yaşama etkisi, etnik kimlik ile ulusal kimlik arasındaki ilişki, etnik çeşitliliğin da yapıcı bir rol oynaması için nasıl yönetilmesi gerektiği ele alınmıştır. Araştırmada etnik köken çeşitliliğine yapılan vurguyla Irak'taki siyasi istikrarsızlık arasındaki ilişki ortaya koyulmuştur. Bu araştırma, bazı önerilerde bulunmaktadır: Etnik çeşitliliğin rolünü siyasi yaşamda olumlu bir hale getirmek için, ulusal kimliği güçlendirerek demokrasiye işlerlik kazandırmak; refahı adil bir şekilde yeniden dağıtmak; iç ve dış çevrenin önemini yadsımamak; bir referans olarak anayasanın toplumsal hayattaki rolünü güçlendirerek ulusal birliğe erişerek farklılıkları kucaklamak.
Özet (Çeviri)
Ethnic diversity is a global phenomenon entrusted to human societies developed and backward over time. It has become more important after the Cold War and has been given special importance by many scholars, given the extreme sensitivity of the ethnic diversity of internal conflicts and its effect on the political stability in the country. Iraq is from these countries characterized by the ethnic diversity, it is nature result of cultural, linguistic, religious and national differentiation; Iraq was under the one party role before 2003, the ethnics hadn't any role in the political life; whereas the 2003 constitution gave more privileges to the ethnics in the political life. This study discussed the ethnicity diversity in Iraq, the political situation in Iraq after 2003, the ethnic diversity impact on the political life in Iraq, the relation between ethnic identity and national identity, how the ethnics diversity should be manage to ensure their positively role in the political life in Iraq, where the research resulted that the ethnicity diversity contributed to the political instability in Iraq. The research provide some recommendations in order to turn the role of ethnics into a positive in political life, by building the national identity, activating the role of democracy, redistributing wealth fairly, paying attention to the internal and external environment, strengthening the role of the constitution as a reference for resolving differences under the ceiling of national unity.