Palyatif bakım çalışanlarının karşılaştıkları güçlüklerle baş etmede dini değerlerin rolü
The role of religious values in coping with difficulties faced by palliative care health professionals
- Tez No: 626920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Terminal Dönem, Ölüm Kaygısı, Dini Değerler, Manevi Destek, Palliative Care, Terminal Period, Death Anxiety, Religious Values, Spiritual Support
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada palyatif bakım servislerinde hizmet veren sağlık çalışanlarının karşılaştıkları güçlükler ve bu güçlüklerle baş etmede dini değerlerin rolü incelenmiştir. Sağlık çalışanlarının karşılaştıkları güçlüklerin ve bunların çözümünde dini değerlerin rolünün tespit edilmesi bu tezin temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla İzmir ilinde palyatif bakım servislerinde hizmet veren iki doktor, bir psikolog, beş hemşire ve iki temizlik elemanı olmak üzere toplamda on sağlık personelinden oluşan çalışma grubu ile derinlemesine mülakata dayanan görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada ayrıca katılımcı gözlem tekniğine de yer verilmiştir. Çalışmanın başlıca bulgularına göre; katılımcılar literatürde de belirtilen zorlukları hayatlarında deneyimlemektedirler. Karşılaştıkları sıkıntı ve güçlüklerle baş etmede faydalı bir iş yapma, sevap kazanma, dua etme, sabır ve namaz gibi dini ve manevi değerlerlerden destek almakta, mesleki bilgi ve tecrübelerinden de faydalanmaktadırlar. Bu nedenle manevi ve psikolojik yönden güçlü kişilerin bu servislerde görev yapmasının gerekliliği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the difficulties faced by healthcare professionals serving in palliative care services and the role of religious values in dealing with these difficulties were examined. The main purpose of this thesis is to identify the difficulties faced by healthcare professionals and the role of religious values in their solution. For this purpose, in-depth interviews were made with a group of healthcare professionals consisting of ten health personnel, two doctors, one psychologist, five nurses and two cleaning staff serving in palliative care services in İzmir. The research also includes participant observation method. According to the main findings of the study; The participants experience the difficulties mentioned in the literature in their lives. They receive support from religious and spiritual values such as doing a useful job, gaining rewards, praying, patience and prayer, and benefiting from their professional knowledge and experience such as dealing with the troubles and difficulties they face. Therefore, it is recommended that people who are spiritually and psychologically strong should work in these services.