Yeni Türk sinemasında yeni orta sınıfların temsili
The Representation of new middle classes in new Turkish cinema
- Tez No: 627021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK KÜÇÜKCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Yeni Orta Sınıflar, Temsil, Habitus, Nitel İçerik Analizi, Turkish Cinema, New Middle Classes, Representation, Habitus, Qualitative Content Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmada, bireysel olduğu kadar toplumsal olanı da içinde barındıran ve bireyin tercih ve beğeni unsurlarından okunabilen habitus kavramı ışığında yeni Türk sinemasında yeni orta sınıfların temsilleri ortaya konulmuştur. Bireyselleşmenin arttığı bir dönemde birey üzerinden anlatıya önem veren yeni Türk sinemasında seküler ve muhafazakâr yeni orta sınıfların Bourdieucü anlamda tercih ve beğenileri açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca 2000 sonrası Türkiye'de yaşanan siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal değişim ve dönüşümün kültürel ürün olan film temsillerine nasıl yansıdığı araştırılmıştır. Türkiye örneğinde seküler ve muhafazakâr yeni orta sınıflar olarak iki gruba ayrılan toplumsal sınıfın filmlerdeki temsilleri, örnekleme dâhil edilen altı filmdeki ana karakterlerin tüketim, beğeni unsurları ile Bourdieu'nun sermaye türleri etrafında oluşturulan kodlama formu ile nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular neticesinde elde edilen sonuçlara göre filmlerdeki kültürel temsiller ışığında seküler ve muhafazakâr yeni orta sınıfların aralarında sermaye çeşitleri bakımından farklılıklar olmasına rağmen buluştukları ortak noktanın neoliberal değerler olduğudur. Yine Türkiye'nin toplumsal ve kültürel yapısındaki seküler ve muhafazakâr yeni orta sınıfların Türk sinemasındaki kültürel temsillere yansıdığı ve toplumsal değişimin kültürel temsillerden okunabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the representations of new middle classes in the new Turkish cinema is presented in the light of the habitus concept, which includes the social as well as the individual and can be read from the individual's preferences. In a period when individualization has increased, the preferences and tastes of secular and conservative middle classes in the new Turkish cinema, which gives importance to the narrative through the individual, have been tried to be revealed. In addition, it was investigated how political, economic, cultural and social change and transformation that took place after year 2000 in Turkey reflected on the cultural product representations. The representation of the social class in Turkey, which is divided into two groups as secular and conservative new middle classes, was analyzed by the qualitative content analysis method with the coding form created around Bourdieu's capital types, the consumption and likes of the main characters in the six films included in the sample. According to the results obtained in the study, the common point that secular and conservative new middle classes meet in the light of cultural representations in the films is neoliberal values, although there are differences in terms of capital types. In yet been put forward Turkey's secular and conservative in social and cultural structures that reflected the cultural representation in the Turkish cinema can be read from the new middle class and cultural representation of social change. Again it was revealed that the new secular and conservative middle classes in public and cultural structure of Turkey reflect to cultural performances in Turkish cinema and that the public transformation can be read through cultural perfromances.