Kemal Sunal filmlerinde toplumsal eleştiri biçimlerinin analizi
Analysis of social criticism in Kemal Sunal films
- Tez No: 627020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Güldürü, Komedi, Sinema, Kemal Sunal, Eleştiri, Kemal Sunal Filmleri, comedy, cinema, Kemal Sunal, criticism, Kemal Sunal movies
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Gülmek eylemi insanların psikolojik sağlığından başlayarak fiziksel sağlığına kadar etki eden bir eylemdir. Akıl sağlığını bile koruyabilmemiz için gerekli olan bu eylem vücudun başta gelen gerekli hormonlarının salgılanmasındaki baş etkendir. Gülmek, günlük hayatımızda bir parça olarak bizimle varlığını sürdürürken aynı zamanda sanata da giriş yapmıştır. Sanata yaptığı bu giriş tiyatrodan başlayarak sinemanın icadından sonra yoğun olarak varlığını sinemada sürdürmüştür. Geçmişi eski Yunanlara dayanan bu eylem bir anda sanat dalında türe dönüşür. İnsanların kafa dağıtmaları ve eğlenmeleri için en güzel kaçamaktır o zamandan bu zamana. Ülkemizin sinema ile buluşmasının ardından gelen bir film furyası bu sektörde yetenekli olduğumuzu kanıtlar ve sanatçılarımızın art arda çıkardığı filmler ile toplumun sinemaya olan ilginin ne kadar fazla olduğunu görmekteyiz. Yeşilçam olarak bilinen Türk sinema sektörünün komedi türündeki başkahramanı ve gönüllerdeki tahtın sahibi Kemal Sunal'dır. Konuşmadan bile seyirciyi güldürebilme yeteneğine sahip usta aktör, Türkiye'nin sahip olduğu en önemli sanatçılardandır. Yer aldığı filmler ile dikkat çeken usta oyuncu eleştirileri ve güldürürken düşündürmesi ile ünlüdür. Türk sinemasına bulunduğu katkılar ve öğretiler sayesinde sinema hem amaç hem de araç olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Humans physiological and psychological states positively affected by laughing This action, which allows us to maintain even mental health, regulates the secretion of important hormones in the body. laughing is taken an important part in art as well as taking a big part in our daily lives. The introduction of laughter to the arts begins in the theater and maintains its existence in the cinema, after the invention of cinema. This action is based on ancient Greek history has evolved into a genre in the arts. Laughter is the most beautiful way for people to have fun from back on ancient days to now. We can understand that our society's interest in cinema is significantly high by looking at a lot of new movies made by our talented actors after movie theaters open in our country. Kemal Sunal is the hero of Turkish comedy movies as known as Yeşilçam movies and he is also a beloved Turkish artist. He could have made people laugh even without talking. He was one of the most important artists in Turkey. He was also analyzed important daily issues in his movies. Turkish artist and peoples are grateful to him for his contributions to Turkish cinema art.