Salim Şengil'in hayatı, eserleri ve edebî şahsiyeti
Salim Şengil's life, works and literary personality
  1. Tez No: 627029
  2. Yazar: RESUL EKREM TUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN UZKUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Salim Şengil, Cumhuriyet Dönemi, Öykü, Türk kültürü, Salim Şengil, Republic Period, Short story, Turkish culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Salim Şengil, (1916-2005) ilk öyküsünü 1943 yılında yayımlamış, öykü başta olmak üzere tiyatro, anı ve antoloji türünde eserler vermiş çok yönlü bir şahsiyettir. Toplumcu gerçekçi çizgide eserler veren Salim Şengil, bu anlayışla ortaya koyduğu yapıtlarında estetik kaygıyı ön planda tutarak Türk edebiyatındaki yerini almayı başarmıştır. Yazarlığın yanında sanat ve edebiyat dergileri de çıkaran Şengil, bugün Türk edebiyatının tanınmış öykücülerine edebiyat dünyasının kapıları ilk açan isim olmuştur. Tüm bunlarla yetinmeyip çalışmayı düstur edinen sanatçı, yabancı dillerde yayımlar yaparak Türk kültürünü ve Türk millî değerlerini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemiştir. Bu çalışma, Salim Şengil'i“Hayatı, Eserleri ve Edebî Şahsiyeti”ekseninde inceleyerek Şengil'in, Türk edebiyatındaki yerini ve önemini tespit etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
An important character of Republic Period Turkish literature Salim Şengil (1916-2005) who is very versatile person, wrote his first short story in 1943, and produced many literary work as theatre, memoir and anthology and particularly short story. Salim Şengil produced works in socialist realism conception and managed to take his place in Turkish literature by prioritizing aesthetic concerns in those works. Along with authorship Şengil published art and literature magazines and became the one who paved the way for modern-day known story writers in Turkish literature. Apart from all these the author didn't confined himself from hardworking and published in foreign languages for the purpose to introduce Turkish culture and Turkish national values to whole world. This study aims to detect Şengil's significance and stand in Turkish literature by examining Salim Şengil in the axis of“His Life, Works and Literary Identity”.