Salim Şengil'in hikâyeleri ve hikâyeciliği
Salim Şengil's storytellers and storytelling
  1. Tez No: 757794
  2. Yazar: DERYA BEDİR BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Salim Şengil, hikâye
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Salim Şengil, edebiyat dünyasında daha çok yayıncılığı ile tanınmış olsa da farklı edebiyat türlerinde de eserler vermiştir. Ele aldığı türler arasında en dikkat çekenler şüphesiz ki küçük kent yaşamını anlattığı hikâyeleri olmuştur. Bu çalışma da onun hikâyecilik serüvenini ve hikâyelerini detaylı bir biçimde ele almayı hedeflemektedir. Çalışma“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynakça”dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş'te Şengil hakkında yapılan bizden önceki çalışmalar tanıtılmıştır.“Birinci Bölüm”de yazarın hayatı, edebiyat hayatı ve eserleri ele alınmıştır.“İkinci Bölüm”de hikâyeler biçim açısından;“Üçüncü Bölüm”de ise hikâyeler“Bireysel Temalar”ve“Toplumsal Temalar”olmak üzere iki ana başlık altında tematik açıdan incelenmiştir.“Sonuç”ta çalışma boyunca elde edilen bulgulara yer verilmiştir.“Kaynakça”da ise çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Salim Şengil, one of the important names of the Turkish literature in the Republican Era, although he is mostly known for his publishing career in the literature world, he also produced works/ pieces in different literary genres. Among the genres he dealt with, the most notable ones were undoubtly the stories he told about the small city life. This study aims to deal with his storytelling adventure and stories in detail. The study consists of three parts except“Introduction”,“Conclusion”and“References”. In“The Introduction”, previous studies about Şengil are introduced. In the first chapter, the author's life, his literary life and works are discussed. In“The Second Part”the stories were examined in the terms of form, in“The Third Part”the stories were analyzed thematically under two main headings as“Individual Themes”and“Social Themes”. In“The Conclusion”the findings obtained during the study are included. In the“References”the sources used throughout the study are shown. Keywords : Turkish literature, Salim Şengil, story