Bireylerin spora yönelik tutumları ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi akademik personeli üzerine bir uygulama
Studying of relationship between a person's attitudes towards sport and happiness level: An implementation over academic staff Aydın Adnan Menderes University
- Tez No: 627035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜREŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Mutluluk, Spor, Tutum, Üniversite, Academician, Happiness, Sport, Attitude, University
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İnsanlar temelde hareket etme eylemleriyle doğarlar. Multidisipliner alana sahip olan spor, bedensel, sosyal ve psikolojik iyi oluş için her daim insan yaşamında var olması gereken bir eylemdir. İnsanlar, belli nesneler, maddeler ve durumlar karşısında belirli bir hareket, eylem gerçekleştirir, böylece kişisel bir tutum geliştirir ve kazanır. Toplumsal hareketlilik için özellikle ofis çalışanlarının sergilediği spora yönelik tutum önem arz etmektedir. Çalışmamız da Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde 2019 yılında aktif olarak görev yapan 190 akademik personelin spora yönelik tutumu ile mutluluk düzeyi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu bağlamda spora yönelik tutum düzeyini belirlemek için Şentürk (2012) tarafından geliştirilen ve geçerlilik güvenilirlik yapılan“spora yönelik tutum ölçeği”, mutluluk düzeyini belirlemek içinde Hıll ve Argly (2002) tarafından geliştirilen, Doğan ve Çötok (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan“Oxford mutluluk ölçeği kısa formu”kullanılmıştır. Bu amaçla elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences ) 21.0 paket programında yer alan“t-testi, one-way anova, post-hoc (tukey test)”analiz sonuçlarına göre raporlandırıldı. Elde edilen sonuçlar neticesinde; Spora yönelik tutum alt boyutlarından“Spora ilgi duyma ve Sporla yaşama”alt boyutlarında tutum düzeylerinin düşük olduğu,“Aktif spor yapma”alt boyutunda tutum düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Spora yönelik tutum ölçeği genelinde ise akademisyenlerin ortalamanın üzerinde bir tutum sergiledikleri yani, spora yönelik tutum düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Mutluluk düzeylerinde ise ortalamanın altında bir tutuma sahip oldukları, bu yüzden de mutluluk düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Genel değerlendirme de ise; spora yönelik tutum ile mutluluk düzeyi arasındaki anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
People are essentially born with the action of move. Sports that has multidisciplinary are a has been always required to be exist for physical, social and psychological well-being in human's life. People have realised a movement or an action over aganist certain objects, materials and situations. Thus, they develop a personal attitude and then acquire it. Attitudes towards sport for social mobility, especially for office works, have become more of an issue. The relationship between the attitudes and the level of happiness towards sport of 190 academic staff who have been working actively in Aydın Adnan Menderes University in 2019 has been examined in this study. In this sense,“the attitude scale towards sport”,which has been develop and performed in teams of validity and reliability by Şentürk (2012), to determine the attitude level towards sport and“Oxford Happiness Scale-short form”which has been developed by Hill and Argly (2002) and adjusted into Turkish by Doğan and Çötok (2011), to specify the happiness level have been used. The acquired data fort his purpose were repertod according to the analysis results of t-test, one way anova, post-hoc (tukey test) which are situated in SPSS (Statistical Package for Social Science) 21.0 package programme. In consequence of the acquired results; considering sub-dimension of attitude towards sport, the attitudes level ın sub-dimension of“being interested in sports and living with it has been specified as being low while the attituds level in sub-dimension of ”Doing exercise actively" has been determined higher. It has been abserved that academicians had exhibited attitude above average when we generally look at the attitude scale towards sport, tahat is, their attitudes level towards sport has been defined as being high. As regards to their happiness level, they has had an attitude below the average, thus, it has been determined that their happiness level as being low. As fort he general consideration, it has been detected that there is no significant relation between the attitude towards sport and happines level.