OECD ülkeleri ve Türkiye'nin 2010-2017 yılları arası makroekonomik performanslarının TOPSIS ve ARAS yöntemleri ile incelenmesi
Oecd countries with Turkey evaluation of macroeconomic performance between 2010-2017 with TOPSIS and ARAS methods
- Tez No: 627034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Makroekonomi, Çok Kriterli Karar Verme, TOPSIS, ARAS, Macroeconomy, Multi Criteria Decision Making, TOPSIS, ARAS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada OECD ülkeleri ve Türkiye'nin yer aldığı toplam 36 ülkenin 2010-2017 dönem aralığı temel makroekonomik göstergelerine dayalı ekonomik durumları Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerinden TOPSIS ve ARAS yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Makroekonomik performans göstergeleri olarak dış ticaret dengesi, gayri safi yurtiçi hasıla, işsizlik ve enflasyon oranları esas alınmıştır. TOPSIS yönteminden elde edilen bulgular yıl bazlı olarak incelendiğinde, sıralamada bazı ülkelerin ortalama aynı sıralarda yer aldığı bazı ülkelerin sıralamalarında yıllara göre belirgin farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. ARAS yöntemi ile yapılan analiz sonucunda ise ülkelerin sıralamalarının büyük dalgalanmalar gösterdiği görülmüş olup, TOPSIS yöntemine göre yapılan analizle karşılaştırıldığında her iki yöntemle de farklı sonuçlar elde edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study a total of 36 countries, including the members of the Turkey, Economic conditions based on basic macroeconomic indicators of 2010-2017, Multi-Criteria Decision Making Techniques. It was evaluated by TOPSIS method which is one of the multi criteria decision making techniques. Macroeconomic performance indicators; foreign trade balance, gross domestic product, unemployment and inflation based on rates. When the findings are examined it is observed that there are significant differences in the rankings of some countries according to years. As a result of the analysis made with the ARAS method, it was seen that the rankings of the countries showed great fluctuations. Compared to the analysis made according to the TOPSİS method, it was determined that different results were obtained with both methods.