6-10 yaş aralığındaki çocukların sosyal beceri gelişim düzeyleri ile anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Between the social skill development levels of children between 6-10 years and parents attitudes investigation of the relationship
- Tez No: 627049
- Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okul Çağı, Sosyal Beceri, Anne Baba Tutumu, School Age, Social Skills, Parenting Attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6 ve 10 yaş arası çocukların sosyal beceri düzeyleri ile anne baba tutumları arasındaki ilişkinin, incelenmesini kapsamaktadır. Çocukların sosyal becerilerinin gelişebilmesi için tüm gelişim alanlarında olduğu gibi sosyal becerilerde de aile tutumlarının etkisi büyüktür. Aile çocuğun ilk sosyal çevresidir ve bu becerinin kazandırılmasında temel olan rol modeldir. Bu araştırma ilişkisel tarama modeliyle analiz edilmiştir. IBM SPSS Statistics 22.0 programı kullanılmış olup anlamlılık düzeyi 0,05 alınmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki ise Spearman koorelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul Kartal ilçesinde özel ilkokulda okuyan, 101'i kız, 88'i erkek olmak üzere toplam 189 öğrencidir.“Anne Baba Tutum Ölçeği”,“Sosyal Beceri Ölçeği”“Kişisel Bilgi Formu”veri toplama araçlarıdır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında çocukların sosyal becerileriyle aile tutumları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Literatür bulgularındaki bilgilerle paralellik gösteren bu sonuç; anne ve babaların tutumları otoriterliğe kaydıkça çocuklarının sosyal beceri düzeyleri azalmakta, demokratik tutumlara doğru algılama arttıkça sosyal beceri düzeyleri, anlamlı derecede yükselmektedir. Araştırma sonucuna göre çocuk, ebeveynlerini otoriter olarak algılamaktadır. Ayrıca öğrencilerin sınıf ve yaş seviyeleri yükseldikçe çocukların hem aile tutumlarında hem sosyal beceri gelişiminde pozitif yönde bir değişim olduğu görülmüştür. Yine aile tutumları demografik olarak incelendiğinde cinsiyet farkı, kardeş sayısı, birliktelik durumu gibi değişkenlerde anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationship between the social skill levels and parents' attitudes between the ages of 6 and 10. In order to improve children's social skills, family attitudes have a great influence on social skills, as in all areas of development. The family is the child's first social circle and is a role model for the acquisition of this skill. The research was analyzed with relational screening model. IBM SPSS Statistics 22.0 program was used and the level of significance was taken as 0.05. The relationship between the variables was examined with the Spearman correlation coefficient. The sample of the study is a total of 189 students, 101 of whom are girls and 88 are boys, who are studying at a private primary school in Kartal, Istanbul.“Parenting Attitude Scale”,“Social Skill Scale”,“Personal Information Form”are data collection tools. Considering their findings, a significant negative relationship was found between students' social skills and family attitudes. This result, which is in parallel with the information in the literature findings; As the attitudes of their parents change to authoritarianism, their children's social skill levels decrease, and the social skill levels of children who perceive democratic attitudes increase significantly. According to the research result, the child perceives their parents as authoritarian. In addition, as the grade and age levels of the students increased, a positive change was observed in both the family attitudes and social skill development of the children. When family attitudes were analyzed demographically, no significant difference was observed in variables such as gender difference, number of siblings, and marriage status.