Siyon Katır Birliği
The Zion Mule Corps
- Tez No: 627107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Zionism, Jews, Gallipoli, Zion Mule Union
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nın başlarında İskenderiye Limanı Rusya yönetiminden ve Osmanlı Devletindeki Siyonist faaliyetlerinden dolayı sınır dışı edilen Yahudiler için toplanma yeri olmuştur. Kendini gösterecek olan dünya harbi ile Yahudilerin Filistin'e yönelik fikirleri gün yüzüne çıkmıştır. İngilizler de bu fikirleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanarak çıkacak olan harpte, Yahudi zenginlerinden maddi destek sağlamaya çalışmışlardır. 1915'de Yahudi askeri birliklerinin kurulmasına ilişkin tartışmalar İngiltere'nin gündemindeydi ve Amerika'daki Siyonist liderlerde bu olayların farkındaydı. Gerçekten de İskenderiye'den Mısır'a gelen ve Siyon Katır Birliği olarak bilinen yüzlerce Yahudi; 1915'te Gelibolu Savaşı'na katılmak için askere alındılar. Siyonistler, Osmanlı Devleti'nin artık yıkılması gerektiğini ve böylece Yahudilerin Filistin'de yurt kurabileceğini savunmuşlardır. Siyonizm davası uğruna Filistin'e göç etmeyi düşünen ve bu nedenle bir Rus gazetesi muhabiri olarak İskenderiye'ye gelen Wladimir Jabotinsky, Joseph Trumpeldor ile tanıştı. Gönüllü Yahudi alayı kurma fikri Rus bir Yahudi olan Wladimir Jabotinsky tarafından ortaya atıldı. Tarihe Siyon Katır Birliği olarak geçecek yaklaşık yedi yüz kişiden oluşan birlik, İngiliz bayrağı altında General Maxwell emriyle kuruldu. Başına da İrlanda asıllı John Henry Patterson atandı. Anahtar Kelime: Siyonizm, Yahudiler, Gelibolu, Siyon Katır Birliği
Özet (Çeviri)
At the beginning of the First World War, Alexandria Port became a gathering place for Jews who were expelled due to Russian rule and Zionist activities in the Ottoman Empire. With the world war, which will show itself, Jews' ideas about Palestine have come to light. The British also tried to get financial support from the Jewish wealthy in the war that will start by using these ideas in their own interests. In 1915, discussions about the establishment of Jewish military units were on the British agenda, and Zionist leaders in America were aware of these events. Indeed, hundreds of Jews from Alexandria to Egypt known as the Zion Mule Union; They were drafted in 1915 to participate in the Gallipoli War. The Zionists argued that the Ottoman Empire should now be destroyed so that Jews could establish a homeland in Palestine. Wladimir Jabotinsky, who was thinking of immigration to Palestine for the cause of the Zionism cause, and therefore came to Alexandria as a Russian newspaper correspondent, met Joseph Trumpeldor. The idea of establishing a Jewish volunteer procession was introduced by Wladimir Jabotinsky, a Russian Jew. The union of about seven hundred people, which will go down in history as the Zion Mule Union, was established under the British flag by order of General Maxwell. Irish-born John Henry Patterson was appointed as the head.