Akdeniz Bölgesi'nde yeme bağımlılığı bulunan bireylerin pozitif ve negatif duygu durumlarının incelenmesi
An investigation of the positive and negative affect of individuals of with eating addiction in the mediterranean region
- Tez No: 627209
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, yeme bağımlılığı, pozitif ve negatif duygu durumları, psikoloji, Mediterranean Region, eating addiction, positive and negative affect, psychology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı Akdeniz Bölgesi'nde yeme bağımlılığı olan bireylerin pozitif ve negatif duygu durumlarının değerlendirmektedir. Çalışmaya gönüllü katılan bireylerin yeme bağımlılığı ve pozitif ve negatif duygu durumları incelenmiştir. Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışması' n da yer alan dokuz demografik bölgeden biri olan Akdeniz Bölgesi içerisinde yaşayan ve 18 yaşın üstünde olan 2.800 kişi çalışmamızın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem çeşitli çalışma ve kamu alanlarından seçilmiştir. Katılımcıların %50,2'si kadın (n=1405), %49,8'i erkek (n=1395) ve yaş ortalaması 33.2dir. Verilerin toplanmasında demografik bölgelere ilişkin soruların yer aldığı araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PNDÖ) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 21 kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde Tukey Tek Yönlü ANOVA Analizi ve Lineer Regresyon kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Regresyon analizine göre yeme bağımlılığı ve pozitif ve negatif duygu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anova analizine göre Pozitif duygu durum ile yeme bağımlılığı arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Katılımcıların yeme bağımlılığı seviyeleri ile negatif duygu durumları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Tukey testi sonuçlarına göre yeme bağımlılığı olmayanlar ile yeme bağımlılığı yüksek olanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. Ayrıca yeme bağımlılığı düşük olanlar ile yeme bağımlılığı yüksek olanlar arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate an investigation of the positive and negative affect of individuals of with eating addiction in the mediterranean region. In the study, individuals who participated voluntarily were examined eating addiction and positive and negative affect. Turkey Addiciton and Meantal Health Map, one of the nine demographic regions, which 2.800 person living in the Mediterranean Region and over 18 years of age selected the sample of our study. The sample was selected from various working and public areas. The participants were %50,2 female (n=1405), %49,8 male (n=1395) and the average age is 33.2. The researcher who asked questions about collected data related to the demographic regions Socio-Demographic Form, Behavior Impact Form and Positive and Negative Affect Scale (PANAS) were used. The data of the study were analyzed by using SPSS 21. Analysis of data, Tukey One-Way ANOVA Analysis and Linear Regression were used. According to Regression analysis, there is significant relationship between eating addiction and positive and negative affect. According to Anova analysis, there is no significant difference between positive affect and eating addiction. There is a significant difference between the level of eating addiction and negative affect of the participants. According to the Tukey test results, there is a significant difference between high eating addiction and non- eating addiction. In addition, there is a significant difference between low eating addiction and high eating addiction.