Karadeniz Bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between social media dependency and attachment styles at Black Sea Region
  1. Tez No: 627210
  2. Yazar: DERYA ZAİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Bağımlılık, Karadeniz Bölgesi, Bağlanma, Social media, Addiction, Black Sea Region, Connecting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı Karadeniz Bölgesi'nde Sosyal medya bağımlılığı olan bireylerin bağımlılık özellikleriyle, bağlanma arasındaki ilişkiyi incelenmektir. Elde edilecek sonuçlar sosyal medya bağımlılık düzeyinin bağlanma üzerine bir etkisinin olup olmadığına dair literatüre bir katkı sunabilecektir. Çalışmaya gönüllü katılan bireylerin sosyal medya bağımlılığı, bağlanma incelenmiştir. Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışmasında yer alan 9 demografik bölgeden biri olan Karadeniz Bölgesi içerisinde yaşayan ve 18 yaşın üstünde olan 4600 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem çeşitli çalışma ve kamu alanlarından seçilmiştir. Toplam örneklemin %50 'Si kadın (n=2300 ), %50'si erkektir (n=2300 ) ve yaş ortalaması 31. 9 (SS=11. 1) 'dur. Verilerin toplanmasında demografik bilgilere ilişkin soruların olduğu araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyo Demografik Bilgi Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE 2) Ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS - 21 kullanılarak analize tabii tutulmuştur. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda kaçıngan bağlanma düzeyleri ile sosyal medya bağımlılığı arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bireylerin bağlanma kaygı düzeyleri ile sosyal medya bağımlılığı arasında ise pozitif yönde istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılık düzeyi ile kaçıngan bağlanma düzeyi arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile bağlanma kaygı düzeyleri arasındaki ilişki varyans analiz sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurularak sosyal medyanın sınırlı ve amaçlara uygun biçimde kullanılması önerilmiştir. Sanal ortamdan iletişim kurulması yerine yüz yüze iletişim kurulması, sosyal medya bağımlılığını önlemek için getirilen öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study of to investigate the relationship between dependence characteristics and attachment styles of individuals with social media addiction in the Black Sea Region. The results will provide a contribution to the literature on whether social media addiction has an effect on binding. Social media addiction, attachment styles of individuals who participated in the study were examined. Turkey Addiction and Mental Health Study 9 Map Located in the Black Sea, one of the demographics of living in the region and with 4600 people over 18 years of age constitute the sample of the study. The sample was selected from various study and public areas. 50% of the total sample was female (n = 2300), 50% male (n = 2300) and the mean age was 31. 9 (SD = 11. 1). In the collection of data, the questionnaire was prepared by the researcher who had questions about demographic information. The data of the study were analyzed using SPSS-21. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to analyze the data. As a result of the study, no statistically significant relationship was found between avoidant attachment styles levels and social media addiction. A statistically significant correlation was found between the attachment styles anxiety levels of the individuals and social media addiction. A statistically significant difference was found between the level of social media addiction and avoidant attachment style level. A statistically significant difference was found in the correlation between social media dependency levels and attachment style anxiety levels of individuals. Considering the results obtained in the study, it is suggested that social media should be used in a limited and appropriate manner. Face-to-face communication instead of communicating from a virtual environment can be reccomended to prevent social media addiction.