Suça sürüklenen çocuklarda şiddet eğilimi ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between violence tendency and self-esteem in children drifted to crime
- Tez No: 627276
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, suç, benlik saygısı, şiddet, child, crime, self-esteem, violence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu araştırmada, suça sürüklenen çocuklardaki benlik saygısı ve şiddet eğilimi arasındaki ilişki incelenmekte ve benlik saygısı ile şiddet eğiliminin suça sürüklenmedeki etkisi ölçülerek sorunların nedenlerine ve engellenmesine yönelik bakış açılarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Araştırmada ilişkisel (korelasyonel) tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 20 Kasım 2018 - 20 Temmuz 2019 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı Diyarbakır Adliyesi'ne bağlı Çocuk ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanan 12-18 yaş aralığında suça sürüklenmiş 144 çocuktan oluşmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesi amacıyla 'Kişisel Bilgi Formu' 'Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği' ve 'Şiddet Eğilimi Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin incelenmesinde SPSS 22.00 programından yararlanılmıştır. Suça sürüklenen çocukların demografik özellikleri incelenirken yüzde ve frekans testleri yapılmış, çocukların demografik durumları ile RBSÖ ve ŞEÖ puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde standart sapma, Independent-Sample T Test, Tek yönlü Anova analizi uygulanmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Elde edilen verilere göre katılımcıların %89.6'sı erkek %10.4'ü ise kızdır. Çocukların %64.6'sının yüksek benlik saygısı düzeyine %84.7'sinin ise orta ve yüksek şiddet eğilimi düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada suça sürüklenmiş çocukların akademik durumları, madde kullanım durumları, anne-baba eğitim durumları, aile içinde fiziksel şiddete maruz kalma durumları, aile türleri, ebeveyn tutumları, aile geliri ve suçta mükerrerlik durumları ile şiddet eğilimi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca çocukların benlik saygısı düzeyleri ile aile içinde fiziksel ve sözel şiddete maruz kalma durumları ve ailede madde kullanım öyküsü arasında istatistiksel bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu veriler ışığında çocukların suça sürüklenmesini önlemeye yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the relationship between self-esteem and violent tendencies in children who are dragged into crime is examined and the effect of self-esteem and violent tendencies on driving to crime is measured to reveal perspectives on the causes and prevention of problems. Material and method: The relational (correlational) screening model was used in the research. The sample of the study consists of 144 children who were dragged into the crime in the 12-18 age range who were tried in the Juvenile and juvenile severe Criminal Courts of the Ministry of Justice Diyarbakir Courthouse between the dates of 20 November 2018 - 20 July 2019. The 'Personal Information Form', 'Rosenberg Self-Esteem Scale' and 'Violence Tendency Scale' were used to obtain research data. The SPSS 22.00 program was used to examine the data. The percentage and frequency tests were performed while the demographics of the children who were driven to the crime were examined and standard deviation, Independent-Sample T-Test, and one-way ANOVA analysis were applied to determine the relationship between the demographic status of the children and the RSE and VTS scores. The significance level of the study was considered to be p< 0.05. Results: According to the data obtained, 89.6% of the participants were male and 10.4% were female. 64.6% of children had high self-esteem and 84.7% had moderate to high violent tendencies. Conclusion: In the research, a significant relationship was found between the academic status of children who were dragged into crime or substance use cases, educational status of parents, exposure to physical violence in the family, family type, parental attitudes, family income, the level of violence and crime in redundancy. It was also found that there was a statistical relationship between the children's self-esteem levels and their exposure to physical and verbal violence in the family and their history of substance use in the family. In light of this data, recommendations have been made to prevent children from being dragged into crime.