Üç boyutlu yazıcıyla yapılan elektroterapi ajanlı ayak bileği ortezinin tasarımı ve geliştirilmesi
Development and design of the ankle ortheses with electrotherapy agent created by three-dimensional printer
  1. Tez No: 627367
  2. Yazar: MUHAMMED SERKAN AYTEMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKIN UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu yazıcı, Elektroterapi, Ayak bileği ortezi (AFO)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Serebral palsi ülkemizde sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanından serebral palsili bireylere kullandığımız tedavi modaliteleri arasında elektroterapi ajanları da bulunmaktadır. Özellikle spastisite inhibisyonu ve cerrahi sonrası kas atrofisini önlemek için elektrik stimulasyonu tedavisini kullanmaktayız. Aynı zamanda serebral palsili bireylerin hayatları boyunca kullandıkları ayak bileği ortezleri bulunmaktadır ve ayak bileği ortezleri ayak deformiteleri için dünyaca kullanılan altın standartlar arasındadır. Bunların üretiminde de yaygın olarak klasik yöntemle üretim gerçekleşmektedir. Teknolojinin hayatın içine daha yakından girmesiyle sağlık alandaki gelişmeler de artmıştır. Hızlı prototiplemeyle birlikte sağlık alanında birçok gelişim yaşanmaktadır. AFO'ların temel özelliği kişinin ayağına ve deformiteye göre özelleşmiş olmasıdır. Klasik yöntemle yapılan cihazlar hem emek hem de zaman açısından büyük bir kayıba sebep olmaktadır. Aynı zamanda bunların uzun soluklu ve düzenli kullanılması hasta için çok önemlidir. Biz de bu çalışmayla, öncelikle hayatları boyunca kullandıkları bu cihazlara ister spastisite için ister kas atrofisi için kullanacakları tedavi seçeneklerini kişeye özel yerleştirip üç boyutlu yazıcı kullanılarak hem hastanın hem klinisyenin etkinliğini ve konforunu artıracak bir ürün tasarladık ve imal ettik. Bu ürün daha önce yapılan ayak bileği ortezlerinden farklı olarak hem hastanın uzvuna göre özel olarak tasarlanıp hem de hastalığına uygun olarak belirlenen elektroterapi ajanını birlikte uygulanabilmesini sağlamasıdır. Bu çalışma, ülkemiz ve dünya literatüründe bilinen üç boyutlu yazıcıyla üretilen ve aynı zamanda elektroterapi ajanları ile birlikte kullanılabilen ilk cihazdır.
Özet (Çeviri)
Cerebral palsy is one of the most common diseases in our country. Electrotherapy agents are also one of the treatment modalities which are used for individuals with cerebral palsy in the field of physical therapy and rehabilitation. We use electrical stimulation treatment especially for spasticity inhibition and preventing post op muscular atrophy. In the meantime, there are ankle foot orthosis (AFOs) being used for life time long by individuals with cerebral palsy and these ankle ortheses are one of the golden standard methods being used for foot deformities all around the world. Classical methods are commonly being used for its manufacturing. Developments have been increased in the field of healthcare since the technology entered into life more closely. A lot of developments are occurring in the field of healthcare thanks to the fast prototyping. The main feature of AFOs is their being specially designed for the individual and for the deformity. Devices created by conventional methods cause a big loss of time and effort. In the meantime, long term and regular use of these are vital for patients. In this study, we primarily designed and manufactured a product which will be placed tailor-made for these devices that are being used for life time for whether for spasticity or muscle atrophy by using 3D printers thus will increase the efficiency and comfort of clinicians. This product, unlike the previous ankle ortheses, is specially designed for the patient's limb and it provides an opportunity for administering the electrotherapy agent determined eligibly for the patient. The device in this study is the first one known in our country and in the world created by 3D printers and can be used with electrotherapy agents as well. Keyword: 3 Dimensional printer, electrotherapy, ankle foot orthosis (AFO)