Demokrat Parti dönemi tutan – tutmayan devrimlerin tartışması ve sonuçları
The discussions and the results of the revolutions which were realized or not during the Democrat Party
  1. Tez No: 627468
  2. Yazar: ÇETİN ALİ AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN EĞRİBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, Sociology, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Halk Partisi, İsmet İnönü, Demokrat Parti, Atatürk Devrimleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en ana unsurlarından olan devrimlerin 1950'li yıllardaki Demokrat Parti dönemi iktidarında da ne kadar devam ettirilebilip, ettirilemediğidir. Hangi devrimlerin hayatını sürdürdüğü, hangi devrimlerin ise tasviye süreci yaşadığı incelenecektir. Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından toplumun en önemli dayanağı olan devrimler, altı ilke Mustafa Kemal Atatürk tarafından hayata geçirilmiştir. Bu altı ilke, kurucu parti olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin de altı ok olarak sembolü olmuştur. İlk başlarda toplumun belirli kesimlerince kabul gören bu devrimler, 1923-1938 Kemalist dönem olarak adlandırılan Cumhuriyet'in kuruluşundan Atatürk'ün vefatına kadar olan bu dönemde etkisini daha geniş tabana yaymayı başarmıştır. Ancak Atatürk'ün vefatının ardından Kemalist rejimin devrimleri zamanla duraklama devri yaşamaya başlamıştır. İsmet İnönü döneminde 1946 yılında çok partili hayata geçilmesinin ardından çokça tavizler verilmeye başlanmıştır. İktidarın korunabilmesi adına özellikle laiklik ilkesini sekteye uğratacak hamleler yapılmış, milli ekonomi modelini oluşturan devletçilik ilkesine uymayan bazı uygulamalar gerçekleştirilmiştir. 1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte ise bu devrimlerin içi iyice boşaltılmaya başlanmıştır. Özellikle laiklik, cumhuriyetçilik ve de devletçilik ilkelerinden çokça ödünler verilmiştir. Bu süreçte bu devrimler, tasfiye sürecine doğru ilerlemiştir. Bu devrimlerin toplumu yansıtmadığı iddia edilmiş, topluma mal olan ve de olmayan devrimler diye ikiye ayrılır hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is the revolutions which are the one of the most main factors of the Republic of Turkey was established in 1923 whether could have been sustained or not during Democrat Party power era in 1950's. It will be analyzed that which revolutions are still being maintained or have already been removed. After the foundation of the Republic, revolutions, which are the most important foundation of the society, were implemented by Mustafa Kemal Atatürk. These six principles became the symbol of the Republican Party, which is founder of Republic, as six arrows. The serevolutions, which were accepted by certain segments of the society at first, succeeded in spreading its influence to a wider base during the period from the foundation of the Republic, which was called the Kemalist period 1923-1938, to the death of Atatürk. However, after the death of Atatürk, the revolutions of the Kemalist regime began to experience a period of stagnation. After the transition to multi-party life in 1946 during İsmet İnönü, many concessions were made. In order to preserve the power, there have been attempts to disrupt the principle of secularism, and some practices have been carried out that do not comply with the statism principle that constitutes the national economic model. When the Democratic Party came to power in 1950, these revolutions began to be evacuated. In particular, there have been many concessions from the principles of secularism, republicanism and statism. In this process, these revolutions progressed towards the liquidation process. It was claimed that these revolutions did not reflect society, and they were divided into two as revolutions that cost and not belong to society. KeyWords: Mustafa Kemal Atatürk, Republican Party, İsmet İnönü, Democrat Party, Atatürk Revolutions