Hashimoto tiroiditi tanılı hastaların klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory properties of patients with hashimoto thyroiditis
- Tez No: 627553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto thyroiditis, autoimmunity, thyroid dysfunction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Hashimoto tiroiditi, tiroid parankiminde diffüz mononükleer hücre infiltrasyonu, fibrozis, parankimal atrofi ve oksifilik hücre metaplazisi ile karakterize olup çocukluk döneminde ve adölesanlarda sık görülen tiroid hastalıklarındandır. Otoimmün tiroid hastalığının genetik, endojen ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda geliştiği düşünülmektedir. Tiroid bezinde asemptomatik büyüme özellikle büyük çocuklar ve adölesanlarda en yaygın başvuru şikayetidir. Hashimoto tiroiditi çocukların gelişimini etkileyen önemli bir hastalıktır. Çalışmamızda İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Polikliniğine Ocak 2015 - Aralık 2018 tarihleri arasında başvuran, çocuk endokrinoloji uzman doktoru tarafından Hashimoto tiroiditi tanısı konulmuş 1-18 yaş arası hastaların klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 113 hastanın 26'sı (%23,0) erkek, 87'si (%77,0) kızdır. Hastaların ortalama başvuru yaşı 12,16 ± 3,04 yıl (2,58 - 17,08) olarak saptanmıştır. Hastaların %60,2'sinin rastalantısal tanı aldığı, %11,5'inin boyunda şişlik (guatr) ile başvurduğu, %8,8'inin kilo alma şikayeti ile başvurduğu, %4,4'ünün ciltte kuruluk ile başvurduğu, %3,4'ünün kilo verme, %3,4'ünün halsizlik, %1,8'inin kabızlık şikayetleri ile başvurduğu ve %11,5'inin diğer şikayetler (çölyak tanısı ile takip edilme, adet düzensizliği, iştahsızlık, tiroid nodülü tespit edilmiş olması, uyku hali, büyümede duraklama, kıllanma artışı, baş dönmesi, radyoterapi sonrası kontrollerde saptanma) ile başvurduğu saptanmıştır. Hastaların %33,8'inin ek hastalığı bulunduğu saptanmıştır. %69,9 'unun ailesinde tiroid hastalığı mevcut olduğu görülmüştür. Çalışmadaki hastaların %60,1 'inin hipotroidisinin olduğu saptanmıştır. Hastaların %84,9'unun tiroidde heterojenite ve psödonodüler görüntüsü olduğu, tiroid boyutlarının %42,5'inde normalden büyük olduğu saptanmıştır. Çocukluk çağında rutin takiplerde ve her doktor başvurusunda detaylı öykü alınması, fizik muayene ve büyüme gelişme izleminde dikkatli değerlendirme yapılması tiroid fonksiyon bozukluklarının erken tanınması, büyüme ve gelişme üzerine olan negatif etkilerinin önlenmesi açısından önemlidir Anahtar kelime: Hashimoto tiroiditi, otoimmunite, tiroid fonksiyon bozuklukları
Özet (Çeviri)
Hashimoto thyroiditis is characterised by diffuse mononuclear cell infiltration on thyroid parenchyma, fibrosis, parenchymal atrophy and oxyphilic cell metaplasia and it is one of the commonly seen diseases in childhood and adolescence. Autoimmune thyroid disease is considered to be developed by the interaction of genetic, endogenous and environmental factors. Asymptomatic enlargement of thyroid gland is most common main complaint of children in late childhood and adolescents. Hashimoto thyroiditis is an important disease that affects the development of children. The aim of our study is to investigate the clinical and laboratory data of the patients between the age of 1 and 18 years who attended to Istanbul Medical Science University, Okmeydanı Education and Research Hospital, Pediatric Endocrinology Polyclinics and diagnosed with Hashimoto thyroiditis by a pediatric endocrinology specialist, between January 2015 and December 2018. Twenty six of the 113 patients included in the study were male (23.0%) and 87 of them were female (77.0%). The mean age of patients was detected as 12,16+/-3.04 years (2.58-17.08). The 60.2% of the patients had coincidental diagnosis, 11.5% came with swellings on the neck (goiter), 8.8% came with gaining weight, 4.4% came with dry skin complaint, 3.4% came with losing weight, %3.4 came with weakness and 1.8% had constipation and remaining 11.5% had other complaints (follw-up with celiac diagnosis, menstrual irregulation, anorexia, having a thyroid nodüle detected, somnolence, pause in growth, hair growth, dizziness, detection in controls after radiotherapy). The 33.8% of the patients were found to have additional diseases. The 69.9% had thyroid disease in their family. The 60.1% of the patients were detected to have hypothyroidism. The 84.9% of the patients had thyroid glands with heterogeneity and pseudonodular presentation. Thyroid size was found to be larger in 42.5% of the patients. In routine follow ups and at every outpatient clinic admissions, detailed history of the patient, physical examination and growth monitoring are important for both for the early recognition of thyroid dysfunction and prevention of its negative effects on growth and development.