Çocuklarda akut astım atağı sırasında meydana gelen elektrokardiyografik değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of electrocardiographic changes in children during acute asthma excerbation
- Tez No: 627552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım atak, çocuk, elektrokardiyografi, Asthma exacerbation, child, electrocardiography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Astım atağının atriyal ve ventriküler aritmilere eğilimi gösteren EKG parametreleri (P dalga dispersiyonu, QT ve QTc dispersiyonu, Tpeak-end, Tpeakend/QT ve Tpeak-end/QTc oranı) üzerine olan etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji polikliniğinde astım tanısıyla takipli olup Şubat 2019 – Ocak 2020 tarihleri arasında astım atağı ile başvuran 5 – 18 yaş aralığındaki hastalar alındı. Hastaların astım atak sırasında ve ataktan sonra kontrol altında iken EKG'leri çekildi. Standart 12-kanal EKG (Cardiovit AT-102 plus; Schiller; İsviçre) kağıt hızı 25mm/s ve 1 mV/cm amplitütte hastalar sırt üsttü pozisyondayken çekildi. Çekilen EKG'lerde kalp hızı, Pmax süresi, Pmin süresi, P dispersiyonu, QTmax süresi, QTmin süresi, QT dispersiyonu, QTcmax süresi, QTcmin süresi, QTc dispersiyonu, Tpeak-end (Tp-e) dispersiyonu, Tp-emax süresi, Tp-emin süresi, Tp-emax/QTmax oranı, Tpemin/QTmin oranı, Tp-emax/QTcmax oranı, Tp-emin/QTcmin oranı hesaplandı. Veriler SPSS 26.0 (Statistical Package for the Social Sciences, version 26.0) programına aktarılarak istatistiksel analiz verileri elde edildi. P değeri 0,05'den küçük olan veriler anlamlı olarak kabul edildi. Atak sırasındaki ve sonrasındaki EKG parametreleri karşılaştırılarak ventriküler ve atriyal aritmiler yönünden veriler incelendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 47 çocuk alındı. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 8,79 ± 3,62 yıl olup %63,8'i (n=30) erkek ve %36,2'si (n=17) kızdı. Hafif ve orta/ağır astımlı hastaların atak sırasındaki EKG parametreleri karşılaştrıldığında orta/ağır astımlı grupta Pmax süresi (82.71 ± 10.77 vs. 89.23 ± 7.37; p=0,030) daha yüksekti ve bu istatistiksel olarak anlamlıydı. Ayrıca P dalga dispersiyonu (PWD) süresi (36,12 ± 9,15 vs. 38,46 ± 8,56; p=0,382) orta/ağır astımda daha yüksek olmasına rağmen fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Astım atak sırasında son 24 saat içinde inhale steroid kullanan hastalar ile kullanmayan hastaların EKG parametreleri karşılaştırıldığında Tp-emax süresi (73.54 ± 9.6 vs. 65.90 ± 9.92; p=0.016), Tp-emin süresi (42.31 ± 7.68 vs. 36.76 ± 4.12; p=0.002), Tp-emin/QTmin (0.15 ± 0.02 vs. 0.13 ± 0.01; p=0.031), Tp-emax/QTcmax oranı (0.19 ± 0.12 vs. 0.15 ± 0.02; p=0.043) ve Tp-emin/QTcmin oranı (0.12 ± 0.03 vs. 0.10 ± 0.01; p=0.002) parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklı saptandı. Atak sırasında son yirmi dört saat içinde salbutamol alan hastalar ile salbutamol almayan hastaların EKG parametreleri karşılaştırıldığında tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Atak sırası ve sonrasındaki EKG parametreleri karşılaştırıldığında kalp hızı (106.13 ± 23.82 vs. 94.26 ± 18.71; p=0.009), Pmax süresi (84.51 ± 10.3 vs. 88.94 ± 9.59; p=0.034) ve QTcmax süresinde (423.43 ± 24.88 vs. 412.43 ± 23.08; p=0.029) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken, diğer değişkenlerde anlamlı fark izlenmedi (p0,05). Orta/ağır atakta gelen hastaların atak sırasındaki ve sonrasındaki EKG'leri incelendiğinde Tp-emax süresi (70.15 ± 7.04 vs. 79.38 ± 12.52) istatistiksel olarak anlamlıyken (p=0,029) diğer değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, özellikle orta ve ağır atak sırasında atriyal aritmilere yatkınlığı gösteren parametrelerin arttığı izlendi. Buna ek olarak orta-ağır atak sırasında ventriküler repolarizasyon parametrelerinin de bir miktar daha yüksek olduğu izlendi. Atak sırasında 2 agonist kullanımının EKG parametreleri üzerine belirgin bir etkisi olmadığı izlenirken, inhale steroid kullanımının bu parametreler üzerinde etkili olduğu izlendi. Bu nedenle özellikli uzun süreli inhale steroid kullanan veya kullanması planlanan hastalarda bu parametrelerin aralıklı olarak izlemi önemli olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to reveal the effects of asthma exacerbation on ECG parameters (P wave dispersion, QT and QTc dispersions, Tpeak-end, Tpeak-end/QT and Tpeak-end/QTc ratios) that tend to atrial and ventricular arrhythmias. Materials and Methods: In this study, patients between the ages of 5 - 18 who were followed up with a diagnosis of asthma at the Izmir Tepecik Training and Research Hospital Pediatric Allergy outpatient clinic and applied with an asthma exacerbation between February 2019 - January 2020 were included. The ECGs of the patients were taken during and after the asthma attack. A standard 12-lead ECG recording (Cardiovit AT-102 plus; Schiler; Swiss) was performed with a speed of 25 mm/s and an amplitude of 1 mV/cm while the patients lay in a supine position. Heart rate, Pmax duration, Pmin duration, P dispersion, QTmax duration, QTmin duration, QT dispersion, QTcmax duration, QTcmin duration, QTc dispersion, Tp-emax duration, Tp-emin duration, Tp-e dispersion, Tp-emax / Qtmax ratio, Tp-emin / Qtmin ratio, Tp-emax / QTcmax ratio, Tp-emin / QTcmin ratio were calculated in attached EKGs. Data were transferred to SPSS 26.0 (Statistical Package for the Social Sciences, version 26.0) program and statistical analysis data were obtained. Data with a p value of less than 0.05 were considered significant. The ECG parameters during and after the attack were compared and the data were examined for ventricular and atrial arrhythmias. Results: A total of 47 children were included in the study. The mean age of the patients included in the study was 8.79 ± 3.62 years and 63.8% (n=30) were male and 36.2% (N=17) were female. When the ECG parameters of mild and moderate/severe asthmatic patients during asthma exacerbation were compared, the Pmax duration (82.71 ± 10.77 vs. 89.23 ± 7.37; p=0.030) was higher in the moderate/severe asthmatic group and this was statistically significant. In addition, although the P wave dispersion (PWD) duration (36.12 ± 9.15 vs. 38.46 ± 8.56; p=0.382) was higher in moderate/severe asthma, the difference was not statistically significant. When the ECG parameters of patients who used inhaled steroids and those who did not use inhaled steroids in the last 24 hours during asthma attack were compared, there was a statistically significant difference in parameters of Tp-emax duration (73.54 ± 9.6 vs. 65.90 ± 9.92; p=0.016), Tp-emin duration (42.31 ± 7.68 vs. 36.76 ± 4.12; p=0.002), Tp-emin / QTmin ratio (0.15 ± 0.02 vs. 0.13 ± 0.01; p=0.031), Tp-emax / QTcmax ratio (0.19 ± 0.12 vs. 0.15 ± 0.02; p=0.043) and Tp-emin / QTcmin ratio (0.12 ± 0.03 vs. 0.10 ± 0.01; p=0.002). When ECG parameters of patients who received salbutamol in the last 24 hours during attack and those who did not receive salbutamol were compared, there was no statistically significant difference in all parameters (p>0.05). When the ECG parameters during and after the attack were compared there was statistically significant difference in heart rate (106.13 ± 23.82 vs. 94.26 ± 18.71; p=0.009), Pmax time (84.51 ± 10.3 vs. 88.94 ± 9.59; p=0.034) and QTcmax duration (423.43 ± 24.88 vs. 412.43 ± 23.08; p=0.029), while other variables were not statistically significant (p 0.05). When the ECGs of the patients with moderate / severe asthma during and after the asthma exacerbation were examined, the duration of Tp-emax (70.15 ± 7.04 vs. 79.38 ± 12.52) was statistically significant (p=0.029) and no statistically significant difference was observed in other variables (p>0.05). Conclusion: In our study, it was observed that the parameters showing susceptibility to atrial arrhythmias increased especially during moderate and severe attacks. In addition, ventricular repolarization parameters were observed to be slightly higher during a moderate-to-severe attack. While the use of 2 agonists during the attack had no significant effect on ECG parameters, the use of inhaled steroids was observed to be effective on these parameters. For this reason, intermittent monitoring of these parameters was considered important in patients who were using or were scheduled to use long-term inhaled steroids.