Tuzlu ortamda gelişen bitkilerden izole edilen endofit bakterilerin hıyar bitkisinde köşeli yaprak leke hastalığı (pseudomonas syringae pv. lachrymans), tuz stresi ve bitki gelişimine etkileri
Effects of endophyte bacteria isolated from plants developed in saline environment on angular leaf spot disease (pseudomonas syringae pv. lachrymans), salinity stress and plant growth of cucumber
- Tez No: 627575
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKKÖPRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki gelişimi, Endofit bakteri, Hıyar, Psl, Tuz stresi, Cucumber, Endophyte bacteria, Plant growth, Psl, Salt stress
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı; Van Gölü bölgesindeki tuz yataklarında gelişen yabani bitkilerden endofitik bakterilerin (EB) izole edilmesidir. Elde edilen EB'lerin in vitro'da karakterizasyonu ve in vivo koşullarda hıyar bitkisinin gelişimine, Pseudomonas syringae pv lachrymans (Psl)'ın neden olduğu köşeli yaprak leke hastalığına ve tuz stresine karşı etkinliklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. In vivo çalışmalar 16 saat aydınlık, 8 saat karanlık ve 24±2°C koşullarına sahip iklim odasında gerçekleştirilmiştir. EB'ler bitkiye tohum kaplama ve içirme şeklinde uygulanmıştır. Psl süspansiyonu ise bitki yapraklarına pülverize edilerek uygulamıştır. Tuz uygulamaları için 3 farklı tuz konsantrasyonu (40 mM, 80mM ve 120 mM) oluşturulmuştur. Uygulamalar dört günde bir olacak şekilde ve 4 defa bitkiye içirme biçiminde uygulanmıştır. Elde edilen 62 adet EB'nin % 40'ının fosfataz aktivitesine, % 96'sının siderofor üretebilme kabiliyetine, % 8'inin % 15'e kadar tuza dayandıkları ve hiçbirinin ACC-deaminaz aktivitesine sahip olmadığı belirlenmiştir. In vitro testlerde başarılı bulunan EB izolatlarının incelenen parametrelere göre farklı düzeylerde bitki gelişimini arttırdığı belirlenmiştir. Hastalığa karşı kullanılan bitkilerde G116S2 izolatının % 39 oranında Psl'yi engellediği gözlenmiştir. Tuz stresi altındaki bitkilerde ise T14K1 ve T13K1 izolatı 120 mM'de % 23 ve 40 mM'de sırasıyla % 41, % 9 oranında tuz şiddetini azaltmıştır. Aynı zamanda T26Y1 izolatının 80 mM tuz konsantrasyonunda kök ağırlığını, kök boyunu, gövde çapını, yaprak sayısını attırdığı belirlenmiştir. Ayrıca 80 mM tuz konsantrasyonunda T13K1, T14K1, G116S2 izolatları bitkinin su tutma kapasitesini arttırmıştır. Membran zararlanma indeksine karşı EB izolatları başarı sağlayamamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the isolation of endophytic bacteria (EB) from wild plants growing in the saline soil at Lake Van region. Also, the determination of EBs' characterization of the by in vitro test, and its effects on the cucumber plant growth under the salt stress and on angular leaf stain disease caused by Pseudomonas syringae pv lachrymans (Psl) have been targeted. In vivo studies were performed in a climatic chamber having 25 ± 2 °C temperature and 16 h light-8 h dark period. EBs were applied to the plant by seed coating and drenching methods. The Psl suspension was applied to the plant leaves by pulverization. The three salt concentrations (40 mM, 80 mM and 120 mM) were applied f to the seedlings by drenching methods. It was determined that 40 % of EBs have phosphatase activity, 96 % siderophore production ability, and none of them had ACC-deaminase activity. Some EB isolates were growth on medium amended with up to 15 % NaCl. EB isolates which were found successful in in vitro tests, increased plant growth at different levels according to the parameters examined. The G116S2 isolate inhibited disease severity by 39 %. T14K1 and T13K1 isolates decreased the salt stress by 23 % at 120 mM, and by 41 % - 9 % at 40 mM, respectively. The T26Y1 isolate increased the root weight, root length, stem diameter, leaf number according to control groups at 80 mM salt concentration. Also, T13K1, T14K1 and G116S2 isolates at 80 mM salt concentration increased the leaf relative water content. However, EB isolates have not effected on reducing membrane injury.