Endometriozis tanısı almış infertil kadınlarda D vitamini düzeyleri
Vitamin D levels in infertile women with endometriosis
- Tez No: 627726
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, İnfertilite, Endometriozis, Endometrioma
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmada kliniğimizde takipli endometriozis tanısı almış infertil hastalar ile endometriozisi olmayan infertil hastaların serum D vitamini düzeyleri karşılaştırılmıştır. Endometirozis ve D vitamini arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla yapılan çalışmada endometriozisin tedavisinde D vitamini eksikliği saptanan hastalarda D vitaminin yerine koyulmasında önemli olduğu ucuz, kolay erişilebilir olması sebebiyle maliyet etkin bir tedavi olarak kullanılabilirliği gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Reprodüktif Endokrinoloji ve İnfertilite Bilim Dalı Yöntem ve Gereçler: Çalışma 2016-2020 yılları arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kadın doğum ve hastalıkları polikliniğine başvuran kadın hastaları içermektedir. Çalışmadaki hastalar endometriozis tanısı olan infertil kadınlar ve endometriozis dışı infertilite faktörü sebebiyle polikliniğe başvuran kadınlar olarak iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan tüm hastalardan ayrıntılı anamnez alındı, fizik muayeneleri yapıldı. Hastaların primer tanısı, yaşı, kilosu, boyu, sigara kullanıp kullanmadığı, menarj yaşı, gebelik öyküsü, doğum şekli, infertilite süresi, ek hastalıkları, operasyon öyküsü, eğitim durumu ve mesleği sorgulandı. Buradan elde edilecek veriler kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Gerekli istatistiki değerlendirmeler yapılarak tablolar ile sonuç raporu hazırlanmıştır. Beklenen Yararlar: Çalışmamımızın sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda infertil hastalarda D vitamini eksikliği düzeyi ve endometriozis-D vitamini eksikliği ilişkisi belirlenecektir. Elde edilen tanımlayıcı bilgiler ışığında D vitamini desteğinin önemi ile ilgili bilgi isteyen hastalara bilgi verilecektir. Kişinin ek komorbit durmularının infertilite ve D vitamini eksikliği sürecinde büyük payı olduğunu düşünürsek sağlığı ve çiftlerin çocuk sahibi olmalarını etkileyecek bu durumun belirlenmesi, konuya dikkat çekilmesi ve gerekli girişimlerin planlanması önlemlerin alınması açısından önem taşımaktadır. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubu hastaları arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark yoktu. Ortalama AMH serum düzeyleri ve ortalama serum D vitamini düzeyleri arasında anlamlı bir fark yoktu ancak her iki grupta 15-25 yaş arası hastaların serum D vitamini düzeyleri arasında anlamlı fark vardı. (p < 0.05) Endometriozisi olan 15-25 yaş grubundaki hastalarda şiddetli D vitamini eksikliği saptandı. Endometriozisi olan grupta sigara kullanım oranı çalışma grubuna göre anlamlı olarak daha fazlaydı. (p < 0.05) Kontrol grubunda ek hastalık açısından endometriozisi olan gruba göre daha fazla ek hastalık mevcuttu buda istatistiki olarak anlamlı bulundu. (p < 0.05) Sonuçlar: D vitaminin kadın infertilitesinde önemli bir rolü olan endometrioziste düşük olduğu ayrıca infertil hasta grubunda da yine D vitamini düzeylerinin düşük olduğu anlaşılmıştır. Çalışmaya katılan hastaların yanlızca %3'ünün normal serum D vitamini düzeylerine sahip olduğu görülmüştür. Sigara kullanımında endometriozis için risk faktörü olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, serum vitamin D levels of infertile patients with endometriosis and infertile patients without endometriosis were compared in our clinic. In this study, which was carried out to show the relationship between endometriosis and vitamin D, it was tried to show its usefulness as a cost effective treatment because it is important in replacing vitamin D in patients with vitamin D deficiency in the treatment of endometriosis. Clinical Institution: Cukurova University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Reproductive Endocrinology and Infertility Unit. Materials and methods: The study includes women patients who applied to Çukurova University Medical Faculty Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between 2016-2020. The patients in this study were divided into two groups as infertile women diagnosed with endometriosis and women who applied to the clinic due to non-endometriosis infertility factor. Detailed anamnesis and physical examinations of all patients participating in the study were performed. The primary diagnosis, age, weight, height, smoking habit, age of menstruation, gestational history, type of delivery, duration of infertility, additional diseases, surgical history, educational status and profession were questioned. The data obtained here were encoded and transferred to the computer. Statistical calculations were made and a final report was prepared with the tables. Benefits: In line with the data obtained as a result of our study, the level of vitamin D deficiency and the relationship between endometriosis and vitamin D deficiency will be determined in infertile patients. As a result of the information obtained, patients will be informed about the importance of vitamin D support. Assuming that the additional comorbidities have an effect on infertility and vitamin D deficiency, it is important to determine this situation that will affect the person's health and couples'having children. Results: There was no significant difference in demographic characteristics between study and control group patients. There was no significant difference between the mean AMH serum levels and the mean serum vitamin D levels, but there was a significant difference between the serum vitamin D levels of patients aged 15-25 in both groups. (p < 0.05) Severe vitamin D deficiency was detected in patients aged 15-25 with endometriosis. The smoking habit rate was significantly higher in the group with endometriosis compared to the study group.