Diz osteoartritli hastaların total diz artroplastisi öncesi ve sonrası denge, fonksiyonel düzey ve düşme risklerinin belirlenmesi
Determination of balance, functional level and fall risk of patients with knee osteoarthritis before and after total knee arthroplasty
- Tez No: 627727
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, total diz artroplastisi, denge, düşme, fonksiyonel düzey, Knee osteoarthritis, total knee arthroplasty, balance, fall, functional level
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, diz osteoartritli (OA) hastaların total diz artroplastisi (TDA) öncesi ve sonrası denge, fonksiyonel düzey ve düşme risklerini belirlemek ve ilişkilerini incelenmekti. Yöntem: Çalışmaya, primer unilateral TDA uygulanan 49 hasta dâhil edildi. Hastaların ağrı şiddetleri (Vizüel Analog Skalası), dengeleri (Brief Balance Evaluation-Systems Test), düşme riskleri (Süreli Kalk Yürü Testi, İkili Görevli Süreli Kalk Yürü Testleri, The Fall Risk for Older People in the Community Anketi), fonksiyonel düzeyleri (Hospital for Special Surgery Skalası), düşme korkuları (Uluslararası Düşme Etkinlik Skalası), yaşam kaliteleri (Short Form-12), yürüme hızları (10 Metre Yürüme Testi) ve çeviklikleri (Basamak Testi) değerlendirildi. Bilateral olarak alt ekstremite eklem hareket açıklık ve kas kuvvet ölçümleri yapıldı. Ölçüm ve değerlendirmeler TDA öncesinde ve TDA sonrası üçüncü ayda yapıldı. Bulgular: Hastaların TDA öncesi ve TDA sonrası ağrı şiddetleri, dengeleri, düşme riskleri, fonksiyonel düzeyleri, düşme korkuları, yaşam kaliteleri, yürüme hızları ve çeviklikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p˂0.001). TDA öncesi ve TDA sonrası hastaların bildirdiği düşme oranları, yaralanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Denge ile düşme riski, çeviklik, yürüme hızı arasında TDA öncesi ve sonrası, denge ile yaşam kalitesi arasında TDA öncesi, denge ile düşme korkusu arasında TDA sonrası ilişkiler bulundu. Fonksiyonel düzey ile ağrı şiddeti, düşme korkusu arasında TDA öncesi ve sonrası, fonksiyonel düzey ile düşme riski, çeviklik, yürüme hızı, yaşam kalitesi arasında TDA sonrası ilişkiler bulundu. Düşme riski ile denge, düşme korkusu, çeviklik, yürüme hızı, yaşam kalitesi arasında TDA öncesi ve sonrası, düşme riski ile fonksiyonel düzey arasında TDA sonrası ilişkiler bulundu. Sonuç: Diz OA' li hastaların TDA sonrası dengeleri, fonksiyonel düzeyleri, yaşam kaliteleri, çeviklikleri ve yürüme hızları artarken düşme riskleri, düşme korkuları, ağrı şiddetleri azalmıştır. Bu hasta grubunda düşme riski ile denge, fonksiyonel düzey, yürüme hızı, çeviklik, yaşam kalitesi, düşme korkusu arasındaki ilişki nedeniyle bu parametrelerin hastaların değerlendirmelerinde ve rehabilitasyon programlarında yer almasının düşmelerin ve yaralanmaların önlenmesi, hastaneye yatışların azaltılması, yaşam kalitesinin arttırılması açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to determine balance, functional level and fall risks of patients with knee osteoarthritis (OA) before and after total knee arthroplasty (TKA) and to examine their relationship. Method: 49 patients who underwent primary unilateral TKA were included in the study. Severity of pain (Visual Analogue Scale), balance (Brief Balance Evaluation-Systems Test), risk of falling (Time-Up and Go Test, Time Up and Go Dual Task Tests, The Fall Risk for Older People in the Community questionnaire), functional level (Hospital for Special Surgery Scale), fear of falling (Falls Efficacy Scale International), quality of life (Short Form-12), walking speed (10 m Walk Test), agility (Step Test) of patients were evaluated. Bilateral lower limb joint range of motion and muscle strength measurements were performed. All measurements and assessments were made before TKA and in the third month after TKA. Results: There were statistically significant difference found between before and after TKA patients' severity of pain, balance, risk of falling, functional level, fear of falling, quality of life, walking speed and agility (p˂0.001). No statistically significant difference was found between before and after TKA fall rates and injury states reported by patients (p>0,05). Relationships were found between balance and risk of falling, agility, walking speed before and after TKA, balance and quality of life before TKA, balance and fear of falling after TKA. Relationships were found between functional level and severity of pain, fear of falling before and after TKA, functional level and risk of falling, agility, walking speed, quality of life after TKA. Relationships were found between risk of falling and balance, fear of falling, agility, walking speed, quality of life before and after TKA, risk of falling and functional level after TKA. Conclusion: While balance, functional level, quality of life, agility and walking speed of patients with knee OA were increasing, risk of falling, fear of falling and severity of pain were decreased after TKA. Because of the relationship between risk of falling and balance, functional level, walking speed, agility, quality of life, fear of falling in this patient group, we think that it is important for these parameters to be included in patients' assessments and rehabilitation programs to prevent falls and injuries, to reduce hospitalizations and to increase the quality of life.