Böbrek hücreli karsinom ve böbrek hücreli karsinom metastazlarında mikroRNA-21 ve mikroRNA-210 ekspresyonunun histolojik tümör tipi ve prognozla ilişkisi
The relationship of microRNA-21 and microRNA-210 expression to histologic tumor type andprognosis in renal cell carcinoma and renalcell carcinoma metastases
  1. Tez No: 627756
  2. Yazar: TAHA CUMHAN ŞAVLI
  3. Danışmanlar: DR. SEVİM BAYKAL KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Berrak hücreli böbrek hücreli karsinom, kromofob böbrek hücreli karsinom, papiller böbrek hücreli karsinom, miRNA, miRNA-21, miRNA-210, Chromophobe renal cell carcinoma, clear cell renal cell carcinoma, papillary renal cell carcinoma, miRNA, miRNA-21
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Böbrek hücreli karsinom (BHK) yetişkinlerde böbrek tümörlerinin %90'ını oluşturan en sık böbrek tümörüdür. Berrak hücreli BHK (BHBHK) en sık ve agresif BHK alt tipi olup vakaların %60-70'ini oluşturur. BHBHK hastalarının yaklaşık %20-30'unda tanı anında metastaz saptanır. Küratif cerrahi tedavi sonrası takiplerde ise geri kalan %30 hastada metastaz saptanır. Kromofob BHK (KBHK) ve Papiller BHK (PBHK) diğer sık tanı konulan BHK alt tipleridir. Bu alt tipler arasında zaman zaman immünohistokimyasal ve histomorfolojik özelliklerin örtüşmesi nedeniyle ayırıcı tanı yapmak oldukça zorlaşmaktadır. Ayırıcı tanı konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle de prognoz tayini ve tedavi protokollerinin seçimi eksik veya yanlış olabilmektedir. MikroRNA'lar yaklaşık 20 nükleotitten oluşan, tek zincirli, protein kodlamayan, küçük RNA gruplarıdır. Hücre çoğalması ve farklılaşması, apopitozis, metabolizma ve anjiogenez gibi çok sayıda biyolojik olayda rol almaktadırlar. Bu görevlerinin yanı sıra kanser gelişiminde, doku invazyonunda ve metastaz gibi olaylarda da rolleri gösterilmiştir. Çalışmamızda primer BHBHK, PBHK ve KBHK olguları yanı sıra metastatik BHBHK olgularındaki mikroRNA-21 (miRNA-21) ve mikroRNA-210 (miRNA-210) ekspresyon profillerini belirlemeyi hedefledik. Bu şekilde ayırıcı tanı, tedavi protokolü ve prognoz belirleme konularında literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2012-2018 yılları arasında tanı alan 35 BHBHK, 11 KBHK ve 9 PBHK olgusu retrospektif olarak tekrar değerlendirildi. Uygun ve yeterli tümör ya da sağlıklı böbrek dokusu içermeyen olgular çalışma dışı bırakıldı. Ek olarak 9 BHBHK olgusunun metastatik dokularından alınan örnekler çalışmamıza dahil edildi. Olguların tümör ve sağlıklı böbrek dokusu içeren parafin bloklarından qRT-PCR yöntemi ile miRNA-21 ve miRNA-210 ekspresyon profillerini belirlemek üzere dokular elde edildi. Hedef miRNA düzeyinin sağlıklı doku ile karşılaştırarak hesaplanmasına verilen ad olan fold change, tümör ve metastaz dokularında 2-ΔΔCT yöntemi ile hesaplandı. Hesaplanan değerlerin orantısal veri olması nedeniyle logaritmik dönüşüm uygulandı. İstatistiksel analiz için dönüşüm uygulanmış veriler kullanıldı. Bulgular: miRNA-21 ve miRNA-210 ekspresyon profilleri histolojik alt tipler arasında anlamlı olarak farklı saptanmıştır. miRNA-21 ve miRNA-210 ekspresyonları ile hastaların yaşları, cinsiyetleri, WHO/ ISUP dereceleri, TNM evreleri ve lenfovasküler invazyon durumları arasında anlamlı fark saptanmadı. miRNA-21 ekspresyon profillerine göre BHBHK- KBHK ve KBHK-PBHK arasında ayrım yapmak mümkünken, BHBHK-PBHK arasında ayrım yapılamamaktadır. miRNA-210 ekspresyon profillerine göre ise BHBHK-KBHK, KBHK-PBHK ve BHBHK-PBHK arasında ayrım yapmak mümkündür. Metastatik odaklardaki miRNA-21 ve miRNA-210 ekspresyon düzeyleri ile primer tümörlerin miRNA-21 ve miRNA-210 ekspresyon düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Metastatik BHBHK'lerdeki tümör dokusu ile metastaz yapmayan BHBHK'lerin primer tümörleri arasında miRNA-21 ve miRNA-210 ekspresyonları arasında anlamlı fark saptanmadı. Histolojik alt tipten bağımsız olarak miRNA-210 ekspresyon düzeyleri ile metastaz yapabilme olasılığı öngörülebildi. Ayrıca histolojik alt tipten bağımsız olarak miRNA-210 ekspresyon seviyeleri arttıkça genel sağkalım oranında azalma izlendi. miRNA-21 ekspresyonu ile genel sağkalım ve metastaz olasılığı arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Böbrek tümörlerinde miRNA-21 ve miRNA-210 ekspresyonları farklılık gösterir. Ekspresyon düzeylerindeki farklılık histolojik alt tipler arasında ayrıcı tanı yapmak için kullanılabilir. Tedavi olarak miRNA ekspresyon düzeylerinin arttırılması veya azaltılması ile hastaların sağkalım sürelerinin uzaması sağlanabilir. Son olarak ekspresyon düzeyleri metastaz yapabilecek hastaları öngörmek açısından fayda sağlayabilir. Ekspresyon düzeylerinin yakından takibiyle olası metastatik süreçler ve agresif seyir engellenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Renal cell carcinoma (RCC) is the most common kidney tumor that constitutes 90% of kidney tumors in adults. Clear cell RCC (ccRCC) is the most common and aggressive subtype of RCC and constitutes 60-70% of cases. Approximately 20-30% of ccRCC patients have metastases at the time of diagnosis. Metastasis is detected in the remaining 30% during the follow-ups after curative surgical treatment. Chromophobe RCC (CRCC) and Papillary RCC (PRCC) are other frequently diagnosed RCC subtypes. It is difficult to make differential diagnosis among these subtypes from time to time due to the overlapping of immunohistochemical and histomorphological features. Due to the problems encountered in differential diagnosis, prognosis and the selection of treatment protocols can be incomplete or incorrect. MicroRNAs are single-chain, non-coding, small RNA groups consisting of approximately 20 nucleotides. They play a role in many biological events such as cell proliferation and differentiation, apoptosis, metabolism and angiogenesis. In addition, it has been shown that they play a role in cancer development, tissue invasion and metastasis. In our study, we aimed to determine the microRNA-21 (miRNA-21) and microRNA-210 (miRNA-210) expression profiles of ccRCC, PRCC and CRCC cases. In this way, we aimed to contribute to the literature on differential diagnosis, treatment protocol and prognosis determination. Materials and methods: 35 ccRCC, 11 CRCC and 9 PRCC cases, which were diagnosed in our clinic between 2012-2018, were re-evaluated retrospectively. Patients who did not have suitable and adequate tumor or healthy kidney tissue were excluded from the study. In addition, samples taken from the metastatic tissues of 9 ccRCC cases were included in our study. Results: The expression profiles miRNA-21 and miRNA-210 differed significantly between histological subtypes. There was no significant difference between miRNA-21 or miRNA-210 expressions and patients' ages, genders, WHO/ ISUP grades, TNM stages, and lymphovascular invasion status. According to miRNA-21 expression profiles, it is possible to distinguish between ccRCC-CRCC and CRCC-PRCC, while ccRCC-PRCC cannot be distinguished. According to miRNA-210 expression profiles, it is possible to distinguish between ccRCC-CRCC, CRCC-PRCC and ccRCC-PRCC. There was no significant difference between miRNA-21 and miRNA-210 expressions of metastatic foci and miRNA-21 and miRNA-210 expressions of primary tumors. No significant difference was found between miRNA-21 and miRNA-210 expressions between primary tumors of metastatic ccRCCs and non-metastasized ccRCCs. Regardless of the histological subtype, the possibility of metastasis could be predicted with miRNA-210 expression levels. In addition, the overall survival rate was decreasing as miRNA-210 expression levels increased regardless of the histological subtype. There was no significant difference between miRNA-21 expression and overall survival time and possibility of metastasis. Conclusion: Expressions of miRNA-21 and miRNA-210 are different in kidney tumors. The difference in expression levels can be used to make differential diagnosis between histological subtypes. With the development of treatments that increase or decrease miRNA expression levels, patients' survival can be prolonged. Finally, since expression levels can be used to predict patients who may metastasize, they can be used to closely monitor these patients and prevent possible metastatic processes and agressive behaviour.