Sadizm, narsizm, schadenfreude, takım kimliği ilişkisi: Futbol taraftarları araştırması
Sadism, narcissism, schadenfreude and team identity relationship: Football fans survey
  1. Tez No: 627854
  2. Yazar: AHMET FERDİ KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ARGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sadizm, Narsizm, Schadenfreude, Takım kimliği, Sadism, Narcissism, Schadenfreude, Team identity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Psikoloji alanında yaşanan gelişmeler her alanda olduğu gibi spor alanını da etkileyerek yeni bir takım gelişmelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Birçok farklı ülkede psikoloji kavramları üzerine spor alanında çeşitli çalışmalar yapılmasına karşın Türkiye'de bu alandaki çalışmaların kısıtlı olmasından dolayı bu araştırmanın böylesi bir eksikliği giderme konusunda spor literatürüne katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı ülkemizde en çok taraftar kitlesine sahip olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş spor kulüpleri futbol taraftarlarının davranışları bağlamında sadizm, narsizm, schadenfreude ve takım kimliği faktörlerini ortaya çıkarmak; sadizm ile narsizm arasındaki ilişkinin, narsizm ile schadenfreude arasındaki ilişkinin ve schadenfreude ile takım kimliği arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca sadizm, narsizm, schadenfreude ve takım kimliğinin demografik özelliklere ve müsabaka izleme davranışlarına göre farklılaşma durumunu ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 683 kadın ve erkek futbol taraftarı oluşturmaktadır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla, betimsel istatistiklerin yanında, ölçeklerde yer alan faktör yapılarının doğrulanması ve yapı geçerliliklerinin değerlendirilmesi için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yönteminden yararlanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özellikleri ve müsabaka izleme davranışlarına göre farklılaşma durumunu belirleyebilmek için T-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmış olup farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post Hoc testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak kavramlar arası ilişkiler incelendiğinde sadizm ile narsizm, narsizm ile schadenfreude, schadenfreude ile takım kimliği arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu ve müsabaka izleme davranışları açısından anlamlı farklılıklar olduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments in the field of psychology affect the sports field as well as in all fields, leading to the emergence of new developments. Various studies have been conducted on the concepts of psychology in many different countries in the field of sports. However, due to the limited number of studies in this field in Turkey is intended to contribute to the research of sports literature. The aim of this study is to reveal the sadism, narcissism, schadenfreude and team identity factors of the football fans' behaviors in Galatasaray, Fenerbahçe and Beşiktaş sports clubs, which have the most supporters in our country; It is aimed to examine the relationship between sadism and narcissism, the relationship between narcissism and schadenfreude, and the relationship between schadenfreude and team identity. In addition, sadism, narcissism, schadenfreude and team identity is to demonstrate the differentiation status according to demographic characteristics and competition watching behavior. The sample of the study consists of 683 female and male football fans. In order to test the hypotheses of the research, besides descriptive statistics, the confirmatory factor analysis (CFA) method was used to verify the factor structures in the scales and evaluate the construct validity. In addition, T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine the differentiation status according to the demographic characteristics and competition monitoring behaviors of the participants, and Post Hoc tests were used to determine which groups the differences were. As a result, when the relations between concepts are examined, it is determined that there is a positive relationship between sadism and narcissism, narcissism and schadenfreude, and schadenfreude and team identity. In addition, it has been stated that there are significant differences in terms of age, gender, marital status, educational status, income status, and competition monitoring behaviors.