Dünyada çay kültürü ve seramik çay kapları
Tea culture and ceramic teapots in the world
  1. Tez No: 627853
  2. Yazar: TUĞBA KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DUYGU KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çay, Seramik, Kap, Seremoni, Kültür, Tea, Ceramic, Pot, Ceremony, Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünyada ve ülkemizde sudan sonra ikinci sırada yer alan ve en yaygın içecek olarak tüketilen çayın, M.Ö 2000'li yıllarda Çin'de ortaya çıktığı düşünülmektedir. M.S 800'lü yılların başında Japonya'ya geldikten sonra bir tören biçimine dönüşerek uzak doğu kültürün ayrılmaz bir parçası olmuştur. Çay tüm dünyaya yayılarak en çok tüketilen içecek haline gelmesiyle birlikte İngiltere'de 'beş çayı saatini' doğurmuş, Rusya'da milli içki muamelesi görmüş, Japonya'da seremonilerin oluşmasına neden olmuş, Türkiye'de kahvaltıların vazgeçilmezi, gün boyunca tüketilen içecek, haline dönüşmüştür. Tang hanedanlığında başlayan ilk seramik çay kabı örnekleri Song ve Ming hanedanlıklarında üzerine yenilikler eklenerek devam etmiştir. Çaya yüklenen bu anlamlar ve seremoniler seramik sanatında da ifade yöntemlerinin, gerek biçimsel gerek düşünsel çeşitlenmesine sebep olmuştur. Önceleri gıdaları saklama amaçlı kullanılan seramik kaplar zaman içerisinde de değişerek, çeşitli biçim ve tarzlarda üretile gelmiştir. Seramik çay kapları, toplumların geçmişlerini, yaşam biçimlerini okuma açısından tarihsel bir belge niteliği taşımaktadır. Çay, çoğu kültüre hızla uyum sağlamış, bunun sonucunda insanlığa, üretilmesinden tüketilmesine değin birçok zenginlik katmıştır. 'Dünyada Çay Kültürü ve Seramik Çay Kapları' başlıklı bu tezde, çayın insan hayatına ve seramik sanatına katkısı değerlendirilmiştir. Bu araştırmayla çay demlemede ve tüketiminde kullanılan ürünler incelenerek sanatla olan etkisi irdelenmiştir. Araştırılan konu kapsamında, seramik çay kaplarının yüzeyleri üzerine sıraltı, sırüstü, serigrafi dekor uygulamaları altın yaldız uygulamaları vb. yapılarak özgün çay kapları tasarlanmış ve tez izleme jürisinde bir sergi ile izleyiciye sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tea, which is the second most common beverage in the world and in our country after water, is thought to have appeared in China in 2000 BC. After arriving in Japan at the beginning of 800 AD, it turned into a form of ceremony and became an integral part of the far east culture. Tea spread the whole world the most consumed with becoming a drink in the UK 'afternoon tea time' has given birth, was treated as a national drink in Russia led to the formation of ceremonies in Japan, indispensable to the breakfast in Turkey, beverages consumed during the day, has become. The first ceramic teapot samples that started in the Tang dynasty continued with the innovations added to the Song and Ming dynasties. These meanings and ceremonies attributed to the tea have caused both the formal and intellectual diversification of the expression methods in the art of ceramics. Ceramic containers, which were previously used for food storage, have changed over time and have been produced in various forms and styles. Ceramic teapots are a historical document in terms of reading societies' backgrounds and lifestyles. Tea quickly adapted to most cultures, as a result of which it added many riches to humanity, from production to consumption. In this thesis titled 'Tea Culture and Ceramic Tea Pots in the World', the contribution of tea to human life and ceramic art was evaluated. With this research, the products used in brewing and consuming tea were examined and its effect on art was examined. Within the scope of the researched subject, underglaze, glazed, silkscreen decoration applications, gilding applications, etc. on the surfaces of ceramic teapots. The original teacups were designed and presented to the audience with an exhibition in the thesis monitoring jury.