Endülüs İslam medeniyetinin oluşumu
Formation of Andalusian Islamic civilization
  1. Tez No: 627862
  2. Yazar: İBRAHİM OKUYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Medeniyet, İslam Medeniyeti, Avrupa, Endülüs, Civilization, Islam Civilization, Europe, Andalus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Müslümanlar tarafından Endülüs'te inşa edilen İslam medeniyeti hem İslam tarihi hem de Avrupa tarihi açısından büyük öneme sahiptir. 711 yılında başlayan ilk fetih hareketlerinden 1492 yılında Gırnata Benî Ahmer Emirliği'nin yıkılmasına kadar İber Yarımadası'nda varlık gösteren Müslümanlar, demografik yapısı oldukça kozmopolit olan bu topraklarda bir taraftan halkın yönetimini üstlenirken diğer taraftanda İslam medeniyetinin maddi ve manevi unsurlarını yerine getirmek için büyük çaba sarfetmişlerdir. Farklı dil, din ve ırkların mevcut olduğu yarımadada hoşgörüyü hâkim kılmaya özen göstermişler, bunun yanında şehirler inşa ederek medeniyetin maddi yüzünü insanlığa en güzel şekilde sunmaya çalışmışlardır. Ayrıca bilim adına çeşitli alanlarda yapmış oldukları çalışmalarla hem kendi zamanlarına hem de günümüze ışık tutmuşlardır. Özellikle bu yönüyle Avrupa tarihinin önemli olaylarının başlangıcında da önemli rol almışlardır. Bu çalışmada temel kaynaklar ve araştırma eserlerden hareketle Endülüs'ün fethinden yıkılışına kadar geçen sekiz asırda Müslümanların inşa ettikleri İslam medeniyetinin oluşum aşamalarının incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Muslims who existed in the Iberian Peninsula from the first conquest movements that began in 711 to the collapse of the Emirate of Gırnata Benî Ahmer in 1492, on the one hand, while undertaking the administration, on the other hand, they made a great effort to fulfill material and moral elements of Islamic civilization in this lands where the demographic structure is quite cosmopolitan. They took care to dominate tolerance in the peninsula, where different languages, religions, and races exist, besides, they tried to present the material side of civilization in the finest way to humanity by building cities. In addition, they shed light on both their own time and the present day with their work in various fields in the name of science. Especially with this aspect, they also played an important role at the beginning of important events in European history. Based on the main sources and research works in this study, it is aimed to examine the formation stages of Islamic civilization which is found by Muslims, in the past eight centuries from the conquest of Andalusia to its fall.