Ammâr B. Yâsir'in hayatı ve siyasi hadiselerdeki rolü
Ammâr B. Yâsir's life and role in political events
  1. Tez No: 627889
  2. Yazar: ÖMER İSLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AZİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ammâr b. Yâsir, Companions, Ali, Politics, Caliphate
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
“Ammâr b. Yâsir'in Hayatı ve Siyasi Hadiselerdeki Rolü”konulu tez çalışmasında Ammâr b. Yâsir'in hayatı ve mücadelesi ilk kaynaklar ışığında ele alınmıştır. Kronolojik sıralama dikkate alınarak hazırlanan bu çalışmada, Ammâr b. Yâsir'in özellikle Fitne Dönemi'ndeki tavırlarının sebepleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Tezimiz dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan Risalet Dönemi'nde; Ammâr b. Yâsir'in soyu, Müslüman olduktan sonraki hayatının Mekke- Medine'deki yılları ve Hz. Peygamber ile olan yakın ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde; Ammâr b. Yâsir'in ilk üç halife dönemindeki hayatı ele alınmış, Hz. Ali taraftarlığının belirginleşmesinin seyri aktarılmıştır. Üçüncü bölümde; Hz. Ali'nin halifeliğinde Ammâr'ın aktif görev alışı ve Hz. Ali'ye olan desteği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise; Ammâr b. Yâsir'in kişiliği, hakkında söylenenler ve siyasi fikirleri tahlil edilmeye çalışılmıştır. Hz. Peygamber'in vefatından kısa bir süre sonra Müslümanlar siyasi anlaşmazlığa düşerek birbirleri ile mücadele etmek durumunda kalmışlardı. Bu siyasi anlaşmazlık sonraki yıllarda siyasi ayrılıklara ve itikadi kamplaşmalara dönüşerek günümüze kadar Müslümanları etkilemeye devam etmiştir. Bu çalışmada, siyasi mücadelenin aktörlerinden biri olan Ammâr b. Yâsir'in hayatı incelenerek bu ayrışmanın nedenleri bulunmak hedeflenmiştir. Anahtar Kavramlar: Ammâr b. Yâsir, sahabi, Hz. Ali, siyaset, hilafet
Özet (Çeviri)
“Ammâr b. Yâsir's Life and Role in Political Events”Ammâr b. Yâsir's life and struggle were handled in the earliest sources. In this study prepared by taking into account chronological order, Ammâr b. It is tried to reveal the reasons of Yâsir's attitudes especially in the 'Fitna period'. Our thesis consists of four chapters. In the first part; which is called Risalet; Ammâr b. Yâsir's ancestors and his Mecca and Medina period were handled. And also his adventure after becoming a Muslim and his close relationship with the Prophet was examined. In the second part; during the first three caliphs, Ammâr b. Yâsir's approach to the political events of the period, and the crystallization of being Ali's favour has been conveyed. In the third part; his active duty in the caliphate of Ali and his poverful support to Ali was tried to demonstrade. In the last part; Ammâr b. Yâsir's personality, what was said about him and political ideas was tried to analyze. Shortly after the death of the Prophet, Muslims had to fight with each other by falling into political dispute. This political disagreement continued to affect Muslims to the present, causing political separations and confiscations. It is aimed to find the reasons of this separation by examining Ammâr b.Yâsir's life who is one of the actors of this fist political struggle.