Genel çocuk kliniğimizde ocak 2018-eylül 2019 tarihleri arasında başvuran akut romatizmal ateş tanılı hastaların 1992 ile 2015 jones kriterlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of patients with acute rheumatic fever applied to our general children's clinic between january 2018-september 2019 according to 1992 and 2015 jones criteria
- Tez No: 627964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İRDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Artrit, çocuk, epidemiyoloji, kardit, romatizmal ateş, Arthritis, carditis, child, epidemiology, rheumatic fever
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Polikliniğimize başvuran ilk atak ve tekrarlayan akut romatizmal ateş (ARA) tanılı hastaları 2015 Jones kriterleri ile“1992 Jones kriterleri”ne göre karşılaştırmalı olarak değerlendirip yeni kriterlere göre tanı koyarken ayırıcı tanının önemine dikkat çekerek fazla tanıdan kaçınmayı; polikliniğimize başvuran izole subklinik kardit tanılı hastalarımız ile de ekokardiyografi (EKO) nin önemini anlatmaya çalışmaktır. Gereç ve yöntem: S.B.Ü. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Genel Çocuk Polikliniği'ne Ocak 2018- Eylül 2019 tarihleri arasında başvurmuş ilk atak ve tekrarlayan ARA ile izole subklinik kardit tanıları ile takibe alınmış olan 85 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: ilk atak ve tekrarlayan ARA tanılı 46 hasta“2015 Jones kriterleri”ne göre değerlendirdiğimizde hastalarımızın %95.6'sı (44 hasta) artrit majör kriteri sağlarken,“1992 Jones kriterleri”ne göre değerlendirildiğinde sadece poliartrit majör kriter sayıldığından dolayı hastaların %47.8'i (22 hasta) majör kriteri sağlamaktadır. Akut romatizmal ateş tanılı 46 hastamızdan poliartraljisi olan bir hastamıza ayırıcı tanıya gidilerek Lyme enfeksiyonu tanısı konularak takipten çıkarıldı, aseptik monoartrit ile gelen 2 hastamıza da PSRA tanısı konuldu ve sonrasında ARA olmadığına karar verildi. Bu hastalarımız“2015 Jones kriterleri”ne göre ARA tanısı alırken 1992 kriterlerine göre değerlendirildiğinde ARA tanısı almamaktadır. İzole subklinik kardit tanısı alan 39 hastanın 35'i (%89.7) hafif kardit, 4'ü (%10.2) orta kardit idi, fakat hiçbir hastada ağır kardit yoktu. Orta karditli 4 hastanın 3' ünde (%75) hafif konjestif kalp yetmezliği (KKY) bulguları mevcuttu. En az bir yıl takibi olan izole subklinik karditli hastaların ilk ve son EKO' ları karşılaştırıldığında 28'inde (%71.7) değişim yok, 3'ünde (%7.6) kısmi düzelme, 8'inin ise (%20.5) tam düzeldiği saptandı. Sonuç: Akut romatizmal ateş hastalığının kendine has klinik ve laboratuvar bulguları olmayıp bu bulgular birçok hastalıkta da görülmektedir. Bu sebeple tanı koymak için birçok bulguyu içeren Jones kriterlerinden yararlanmaktayız, ancak poliartarlji, aseptik monoartrit gibi ARA'da en sık görülen ancak hastalığa en az özgü semptomların olduğu olgularda doğru tanı koyabilmek için öncesinde dikkatli bir ayırıcı tanı yapmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this thesis is to underline the importance of differential diagnosis as well as avoiding over diagnosis, while diagnosing according to new criteria of acute rheumatic fever. For this purpose, the patients who have“diagnosis of the first attack and recurrence acute rheumatic fever”are examined and results are compared with respect to the“2015 Jones criteria”and“1992 Jones criteria”. In addition, the second purpose of this thesis is to review significance of echocardiography through diagnosed isolated sub-clinic carditis patients. Materials and Methods: The medical records of 85 patients with diagnosis of first attack and recurrence acute rheumatic fever and isolated sub-clinic carditis who admitted to S.B.Ü. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Urban Hospital between January 2018 and September 2019 are analyzed retrospectively. Findings: 95.6 % of the Patients (44 of 46) with diagnosis of the first attack and recurrence acute rheumatic fever comply with arthritis major criteria when they were determined with the“2015 Jones criteria”. On the other hand, only 47.8 % of the patients (22 of 46) complied with major critera because only poliarthritis major criteria was taken into account in“1992 Jones Criteria”. One of the 46 patients with diagnosis of acute rheumatic fever was diagnosed Lyme disease, as a differential diagnosis. In addition, two of these patients, who were admitted with aseptic monoarthritis, were removed from the follow-up. According to“2015 Jones criteria”these three patients would have taken acute rheumatic fever diagnosis in contrast, according to 1992 Jones criteria they would not have taken acute rheumatic fever diagnosis. 35 of 39 patients (89.7 %), who were admitted to the polyclinic and who were taken isolated sub-clinic carditis, had mild carditis, and 4 of 39 patients had moderate carditis, while none of these patients had severe carditis. 3 of 4 patients (75 %) who had moderate carditis had symptoms of congestive cardiac failure. After one year of follow-up of these patients, comparison the first and the last echocardiographies shows that, 8 of 39 patients (20.5 %) were fully recovered, 3 of 39 patients were particularly recovered, and 28 of 39 patient (71.7 %) were observed without difference. Conclusion: Findings of acute rheumatic fever disease are not specific clinically and laboratory, in addition, these findings can be observed in other diseases. For this reason, in order to diagnose acute rheumatic fever, Jones criteria are required. However, differential diagnosis is required in findings of acute rheumatic fever which have least specific and frequent symptoms such as polyarthralgia and aseptic monoarthritis.