Beşerî sermaye ve ekonomik büyüme ilişkisinin test edilmesi: Türkiye ekonomisi üzerine bir zaman serisi analizi
Testing the human capital-economic growth link: A time-series analysis on Turkish economy
- Tez No: 627980
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Beşerî Sermaye, Ekonomik Büyüme, Eşbütünleşme, Nedensellik, Türkiye, Human Capital, Economic Growth, Cointegration, Causality, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tezde beşerî sermaye ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki teorik ve ampirik olarak araştırılmaktadır. Ekonomik büyüme yaklaşımlarının ele alınmasından sonra Türkiye ekonomisi örneğinde 1970-2018 döneminde beşerî sermaye-ekonomik büyüme ilişkisi ampirik olarak incelenmektedir. Beşerî sermayenin bir belirleyicisi olarak doğuşta yaşam beklentisi kullanılmaktadır. Değişkenlerin durağanlık analizi için DF-GLS ve KPSS testlerinden yararlanılmaktadır. Eşbütünleşme analizi için Johansen testi uygulanmaktadır. Değişkenlerin katsayılarının tahmin edilmesi için DOLS, FMOLS ve CCR tahmincileri kullanılmaktadır. Değişkenlerin nedensellik analizi için Toda-Yamamoto nedensellik yaklaşımı kullanılmaktadır. Çalışmadan elde edilen ampirik bulgular Türkiye ekonomisi için önemli politika önerile sunabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between human capital and economic growth is investigated theoretically and empirically. After dealing with the economic growth approaches the human capital-economic growth link is empirically examined in case of Turkey over the period of 1970-2018. Life expectancy at bird is used as a determinant of human capital. DF-GLS and KPSS are utilized for stationarity analysis of variables. The Johansen test is applied for cointegration analysis. The DOLS, FMOLS and CCR estimators are used to estimate the long-run coefficients of variables. The Toda-Yamamoto test is used for causality analysis of variables. Empirical findings obtained from the study can provide important policy suggestions for Turkish economy.