Alternative measures of the real exchange rate for Turkey
Türkiye için alternatif döviz kuru ölçümleri
  1. Tez No: 62804
  2. Yazar: FERHAT ARSLANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ERLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Efektif Döviz Kuru, Reel Döviz Kuru, Reel Efektif Döviz Kuru, Exchange Rate, Effective Echange Rate, Real Exchange Rate, Real Effective Exchange Rate
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZ TÜRKİYE İÇİN ALTERNATİF REEL DÖVİZ KURU ÖLÇÜMLERİ Arslaner, Ferhat Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güzin Erlat Nisan 1997, 128 sayfa Öncelikle temel ilgi odağımızın reel döviz kurunun ölçümüne ilişkin olduğunu belirtmek gerekir. Reel döviz kuru ölçümlerinde, kullandığımız döviz kuru, yurtdışı ve yurtiçi fiyat deflatörlerine bağlı olarak çeşitli reel döviz kurları elde edilmektedir. Bu bağlamda, döviz kurunun dönem sonu ve dönem ortalaması serbest piyasa ve resmi kur tanımlan ayrı ayrı kullanılmaktadır. Fiyat indeksleri için ise toptan eşya fiyat endeksi, tüketici fiyat indeksi ve gayrisafi yurtiçi hasıla deflatörü kullanılmaktadır. Reel efektif döviz kurunu hesaplamak için iki ülkeli reel döviz kurları başlıca ticarette bulunulan ortaklarla ağırlıklandırılmaktadır. Reel döviz kuru serilerinde olduğu gibi, toplulaştırmada kullanılan ağırlıklandırmalara ve alternatif formüllere bağlı olarak farklı reel efektif kur serileri hesaplanmaktadır. Ekonomistler arasında reel döviz kurlarının ölçümü ve tanımlan konusunda bir uzlaşma olmadığından, bu çalışmada 1949-95 dönemini içeren genel bir veri tabanına bağlı alternatif reel döviz kurlarının yıllık bazda oluşturulması amaçlanmaktadır.vi Ayrıca reel döviz kum ölçümlerine ilişkin Türkiye'de resmi kurumlar ve araştırmacılar tarafindan yapılan hesaplamalar değerlendirilmekte ve bu çalışmanın sonuçlarıyla karşılaştırılmaktadır. Hesaplanan alternatif reel döviz kurlarına göre beş temel sonuca ulaşılmaktadır. İlk olarak dönem sonu serilerin başlıca devalüasyonların gerçek tarihlerini daha doğru yansıtmasına rağmen, dönem ortalaması serileri muhtemel hatalara karşın bir güven aralığı sağladığı için pratikte tercih edilebilinir. Dolayısıyla analizde dönem ortalaması serileri kullanılmaktadır. İkinci olarak, gayri safi yurtiçi hasıla deflatörlerine dayalı olarak hesaplanan seriler reel kurdaki dalgalanmaları olduğundan yüksek yansıtırken, toptan eşya fiyatlarına bağlı sonuçlar daha az değişkenlik göstermektedir. Diğer fiyat deflatörlerinin kullanımı bazı dönemler hariç aynı yönde değişiklikler göstermektedir. Üçüncü olarak, bazı formüller ticaret ortaklan sayısının artışına hassas olmasına karşın, diğerleri bu hassasiyeti göstermemektedir. Dördüncü olarak, farklı formüllerin kullanımından tutarlı bir farklılaşma elde edilememektedir. Ve son olarak, seçilmiş seriler için iki ülkeli ve efektif kurları karşılaştırdığımızda iki ülkeli kur bileşeninin ağırlığı azaldığında farklılaşmanın arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT ALTERNATIVE MEASURES OF THE REAL EXCHANGE RATE FOR TURKEY Arslaner, Ferhat M. Sc, Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güzin Erlat April 1997, 128 pages First of all, we have to point out that our main focus is on the measurement of the real exchange rate. Depending upon how we measure for the nominal exchange rate, which price indexes we use for foreign and domestic prices, we end up with several real exchange rate series. In this respect, end of period and period averages of the nominal exchange rate are separetaly utilized. As price indexes, the wholesale price index, the consumer price index and the gross domestic deflator are used. In order to yield real effective exchange rate, the bilateral real exchange rates with the major partners are aggregated. Likewise, depending on the weights and alternative formulas used in the aggregation, we end up different real effective exchange rate series. Since there is no consensus among economists as to the measurement and the definition of the real exchange rate, in this study we aim to construct alternative real exchange rate series based on a common annual data set covering the period 1949- 1995.IV The earlier studies for Turkey on real exchange rate measures which were made by the state institutions and by individual researchers are compared with our calculations. Finally, according to the alternative calculations of the real exchange rate, we reached five main results. First, even though end of period series reflected the actual dates of major devaluations more accurately, the period average series gave us a more conservative picture of real exchange rate behaviour which may be preferable in practice by providing us with a better safety margin against possible errors. So, we decided to use period-average based series in the remainder of our analysis. Second, we found that the gross domestic product deflator-based series appeared to overstate the fluctuations in the real exchange rate while the wholesale price index-based results were the least volatile. Third, we found that some real effective exchange rate formulas were sensitive to an increase in the number of trading partners while others were not. Fourth, we concluded that no consistent disparity between the results of different formulas were obtained, and conflicts were observed in very few cases. And lastly, we also compared the bilateral and effective rates for selected series, and found that the amount of discrepancies in their results increase as the weight of the bilateral exchange rate component decreases.