Laboratuvar tetkiklerinde hipoglisemi saptanan hastaların etiyolojik açıdan değerlendirilmesi
Etiological evaluation of patients with hypoglycaemia in laboratory examinations
  1. Tez No: 628062
  2. Yazar: MERVE IRMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Hipoglisemi, Komorbidite sayısı
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
AMAÇ: Hipoglisemiye neden olan etiyolojik faktörleri belirlenmesi, hipogliseminin kolaylaştırıcı faktörlerinin tespit edilebilmesi, diyabet tanısı olup hipoglisemi yaşayan hastaların kullandığı ilaçların belirlenmesini amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: 01.01.2019 ile 18.11.2019 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesine (SBÜ Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi) başvuran ve kan glukoz düzeyi 70 mg/dL'nin altında saptanmış,18 yaş üstü 3652 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, kan glukoz düzeyi, hipoglisemi anındaki kreatinin değeri, başvuru yeri, gebe olup olmadığı, yandaş hastalıkları, hastanın beslenme desteği kullanım durumu ve diyabet tanısı olan hastaların kullandığı diyabet ilaçları değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya katılanların %59,1'i kadın, %40,9'u erkekti. Kadınların yaş ortalaması 43,91 ve ortalama kan glukoz düzeyi 62,59 mg/dL iken erkeklerin yaş ortalaması 53,5 ve ortalama kan glukoz düzeyi 61,45 mg/dL olarak bulundu. Çalışmaya katılan hastaların %30'unun herhangi bir kronik hastalığı yokken, %27,7'sinde hipertansiyon, %19,2'sinde diyabetes mellitus, %18,6'sında gebelik, %16,2'sinde malignite, %12,5'inde iskemik kalp hastalığı, %8,9'unda solunum sistemi hastalığı, %8,6'sında kronik böbrek hastalığı, %7,1'inde nörolojik hastalık, %6'sında endokrinolojik hastalık, %2,8'inde kronik karaciğer hastalığı ve %2,4'ünde romatolojik hastalık bulunmaktaydı. Spesifik komorbid hastalıklara göre yaptığımız regresyon analizinde; ciddi hipoglisemi yaşama riski diyabetes mellitus varlığında 2,478, kronik böbrek hastalığı varlığında 2,241, malignite tanısının varlığında 1,323, beslenme desteği kullanımında 1,722 kat artmaktadır. SONUÇ: Hastalığı değil hastayı temel alan tedavi yaklaşımı hipoglisemi gelişimini önleyebilir. Hipoglisemi saptanan her hastada; hastanın kullanmakta olduğu ilaçlar, komorbid durumları, hastanın performans durumu beraber değerlendirilerek uygun tanı ve tedavi yaklaşımı belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
AIM: We aimed to determine the etiological factors that cause hypoglycemia, to determine the facilitating factors of hypoglycemia, to determine the drugs used by patients who have a diagnosis of diabetes and experience hypoglycemia. MATERIALS AND METHODS: 3652 patients who applied to the Prof Dr Cemil Taşçıoğlu City Hospital (SBU Okmeydanı Training and Research Hospital) between 01.01.2019 and 18.11.2019 and whose blood glucose level was found below 70 mg/dL were included. The patients' age, gender, blood glucose level, creatinine value at the time of hypoglycemia, place of application, whether they are pregnant, concomitant diseases, the patient's nutritional support usage status, and antidiabetic drugs used by patients with diabetes were evaluated. RESULTS: 59.1% of the participants in the study were women and 40.9% were men. The average age of women was 43,91 and the average blood glucose level was 62,59 mg/dL, whereas the average age of men was 53,5 and the average blood glucose level was 61,45 mg/dL. While 30% of the patients participating in the study did not have any chronic diseases, 27.7% hypertension, 19.2% diabetes mellitus, 18.6% pregnancy, 16.2% malignancy, 12.5% ischemic heart disease, respiratory system disease in 8.9%, chronic kidney disease in 8.6%, neurological disease in 7.1%, endocrinological disease in 6%, chronic liver in 2.8% disease and 2.4% had rheumatological disease. In our regression analysis, the risk of experiencing severe hypoglycemia increases 2,478 times in the presence of diabetes mellitus, 2,241 in the presence of chronic kidney disease, 1,323 times in the diagnosis of malignancy and 1.722 times in the use of nutritional support. CONCLUSION: The treatment approach, which is based on the patient, not the disease, can prevent the development of hypoglycaemia. In every patient with hypoglycaemia; The appropriate diagnosis and treatment approach should be determined by evaluating the drugs used, patient's comorbid conditions, patient's performance status together. KEY WORDS: Diabetes Mellitus, Hypoglycemia, Comorbidities