İlkokul 1. sınıf hayat bilgisi dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of 1st grade social studies curriculum according to teachers 'views
- Tez No: 628129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı, öğretmen görüşleri, program değerlendirme, Life studies Lesson Curriculum, teacher opinions, program evaluation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan İlkokul 1. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programını öğretmen görüşlerine göre değerlendirmektir. Araştırmada verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanılmasına dayanan karma araştırma modelinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Osmaniye ilindeki devlet okullarında görev yapan tüm ilkokul birinci sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Osmaniye ilindeki 73 devlet okulunda görev yapan 128 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda ilkokul birinci sınıf öğretmenlerine Baş (2016) tarafından geliştirilen“Eğitim Programları Değerlendirme Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutuna ait veriler yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutundan elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde cinsiyete, mesleki kıdeme, hizmet içi eğitimi alma durumlarına ve birinci sınıfı okutma sayılarına göre farklılık olup olmadığını belirlemek için t-testinden; sınıf mevcudu ve sosyo-ekonomik duruma göre farklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) faydalanılmıştır. Öğretmenlerin programın hedef, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme boyutlarına yönelik görüşleri incelendiğinde cinsiyete, mesleki kıdeme, birinci sınıfı okutma sayısına, hizmet içi eğitimi alma durumuna, sınıf mevcutlarına ve okulun bulunduğu sosyo-ekonomik çevreye göre anlamlı bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilere içerik analizi uygulanarak programı daha önceki programla karşılaştırma, programın kazanım, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme-değerlendirme, programın uygulanması sırasında karşılaşılan problemler ve programa yönelik öneriler şeklinde temalar oluşturulmuştur. Öğretmenlerin genellikle kazanım ve içerik boyutunda olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Öğretmenlerin öğrenme-öğretme sürecinde daha çok öğrenci merkezli yöntem teknikleri kullandıkları; ölçme-değerlendirme boyutunda ise soru-cevap, genel değerlendirme testleri ve performansa dayalı ölçme araçları kullandıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin öğrenme öğretme süreci ve ölçme değerlendirme boyutlarına ilişkin genellikle olumsuz görüşlere sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Programın uygulanması sırasında ise öğretmenlerin genellikle konulardaki soyut kavramların varlığından ve ders kitaplarından kaynaklanan problemlerle karşılaştıklarını ifade ettikleri ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre de uygulayıcılara güncellenen program hakkında hizmetiçi eğitim verilebileceği ve okullarda hayat bilgisi dersi için uygulama sınıflarının oluşturulabileceği gibi önerilerde bulunulurken; araştırmacılara paydaş grubunun arttırılarak ve diğer derslerin öğretim programlarıyla başka çalışmalar yapılabileceği gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to evaluate 1st Grade Social Studies Curriculum accordıng to teachers 'vıews, which was put into practice in the 2018-2019 academic year. In the research, a parallel pattern converging from the mixed research model based on the use of quantitative and qualitative research methods in collecting, analyzing and interpreting data was used. The population of the research consists of all primary school teachers who work in public schools in Osmaniye. The sample of the study consists of 128 classroom teachers working in public schools in Osmaniye. In the quantitative dimension of the research,“Curriculum Evaluation Scale”developed by Baş (2016) and personal information form prepared by the researcher were used for primary school first grade teachers. The data on the qualitative dimension of the research were collected by semi-structured interview technique. The data obtained from the quantitative dimension of the research were analyzed by using the SPSS 21.0 statistics package program. In the analysis of the data, from the t-test to determine whether there is a difference according to gender, professional seniority, in-service training, and the number of primary school readers; One-way variance analysis (ANOVA) was used to determine whether there are differences according to class size and socio-economic situation. When the opinions of the teachers about the program's goals, content, learning-teaching process and measurement-evaluation dimensions were examined, it was determined that there was no significant difference in terms of gender, professional seniority, how many times they teach first graders, in-service training, class size and socio-economic environment where the school is located. Themes were created in the form of comparing the curriculum with the previous curriculum, learning outcomes of the curriculum, content, learning-teaching process, measurement-evaluation, problems encountered during the curriculum and suggestions for the curriculum by applying content analysis to the data obtained from the interviews with teachers. It has been determined that teachers generally have positive views in terms of achievement and content. Teachers mostly use student-centered methods and techniques in the learning-teaching process; in the measurement-evaluation dimension, it was determined that they used question-answer, general assessment tests and performance-based measurement tools. It has been revealed that teachers generally have negative opinions about the learning-teaching process and measurement and evaluation dimensions. During the implementation of the curriculum, it was revealed that the teachers stated that they often encountered problems arising from the existence of abstract concepts and textbooks. According to the data obtained as a result of the research, while making suggestions such as in-service training about the curriculum, which was updated to the practitioners, and practice classes can be created for the life science lesson in schools; Suggestions were made to the researchers by increasing the stakeholder group and other studies with other curriculum.