Kula'da son ustalarıyla yaşatılan geleneksel meslekler
Traditional professions sustained with their last masters in Kula
- Tez No: 628241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kula, gelenek, geleneksel meslek, zanaat, Kula, tradition, traditional profession, artisan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Geleneksel meslekler toplumların yaşayış biçimleri, zevk ve estetik anlayışları hakkında önemli bilgiler veren kültür unsurlarındandır. Teknolojinin ilerlemesi ve makineleşme sürecinin hızlanması sonucunda, toplumlar hızlı bir değişime girmiş ve geleneksel meslekler bu süreçten olumsuz bir şekilde etkilenmiştir. Üretilen ürünlere her geçen gün talebin azalması, ham maddelere ulaşım zorluğu, el emeği ile üretimin iş gücü ve süreç bakımından zorluğu ve tüm bu sorunların bir sonucu olarak geleneğin ustalarının yeni ustalar yetiştirememesi, bugün birçok geleneksel mesleğin gündelik hayat içindeki önemini kaybetmesine ve hatta unutulmasına yol açmıştır. Manisa ilinin Kula ilçesi; giyim-kuşam ve yemek kültürü, doğum, düğün ve ölüm gibi geçiş dönemlerindeki inanç ve uygulamalarıyla geçmiş ile bağını koruyan bir diğer deyişle geleneksel yaşayış biçiminin sürdürüldüğü bir ilçedir. Kula'da geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren çok sayıda geleneksel meslek bulunmaktadır. Kula'da gündelik hayatın içinde önemli bir yer işgal eden geleneksel mesleklerin önemli bir kısmı günümüzde son ustalarıyla yaşatılan ve bu anlamda son dönemlerini yaşayan mesleklerdir. Bu çalışmada Kula'da son ustalarıyla yaşatılan geleneksel meslekler konu edilmiştir. Çalışmada öncelikle Kula ilçesinin tarihi, coğrafi özellikleri ve ekonomik yapısı hakkında bilgi verilmiş, Kula'da son ustalarıyla sürdürülmeye çalışılan bakırcılık, keçecilik, saraçlık, semercilik ve yorgancılık meslekleri hakkında bilgi verilmiş ve bu mesleklerin sürdürülmesine yönelik tespit ve önerilerde bulunulmuştur. Kula'da son ustalarıyla yaşatılan geleneksel meslekler hakkında daha önceden yapılmış bir çalışmanın bulunmaması, böylesi bir çalışmanın yapılması gerekliliğini ortaya koymuştur. Çalışmada elde edilen veriler alan araştırmasıyla elde edilmiş, alan araştırmasında gözlem ve mülakat teknikleri kullanılmıştır. Böylece hem kaynak kişilerle görüşülüp birincil kaynaktan bilgi ve görüş alınmış hem de sadece ürüne odaklanılmayıp toplumun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak araştırmaya konu olan geleneksel mesleklerin mevcut durumları hakkında birtakım tespitlerde bulunulmuştur. Bu çalışmada beş farklı meslekten on kaynak kişi ile görüşülmüş, araştırmaya dâhil edilen mesleklerdeki ürünlerin yapımı, kullanım alanları ve güncelleme sahalarının olup olmadığı hakkında bilgiler elde edilmiştir. Araştırma sonucunda çalışmaya dâhil edilen keçecilik dışındaki diğer mesleklerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional professions are one of the cultural elements that provide important information about societies lifestyles, tastes and aesthetics. As a result of the advancement of technology and the speed up of the mechanization process, societies have changed rapidly and traditional professions have been negatively affected by this process. The decrease in demand for the manufactured product day by day, the difficulty of access to raw materials, the difficulties of hand work production in the sense that work force and process, and as a result of all these problems failure to train new masters by masters of traditions has led many traditional professions to lose their importance in daily life and even to be forgotten. Kula district of Manisa province; with beliefs and practices in transitional periods such as clothing-dressing and food culture, birth, wedding and death is a district where the traditional way of living is maintained, in other words which maintains its connection with the past. There are many traditional professions in Kula that have continued existence from past to present. An important part of traditional professions, which occupy an important place in daily life in Kula, nowadays are the professions that are kept sustain with their last masters and in this sense live their last period. In this study, traditional professions sustained with their last masters in Kula are discussed. In the study, primarily, information was given about the history, geographical features and economic structure of Kula district, then information was given about the coppersmithing, felting, saddlery, saddle working and quilting professions that were tried to be sustained in Kula with the last masters, and determinations and suggestions were made for the sustain of these professions. The absence of any previous studies on traditional professions sustained with their last masters in Kula revealed the necessity of such a study. The data obtained in the study were obtained by field research, observation and interview techniques were used in field research. In this way, the information and opinion were received from the primary sources with interviewing the source people as well as the focus was not only on the product, also on the needs of the society, and some determinations were made about the current status of traditional professions that are the subject of the research.