Erciyes üniversitesinde sıfır atık projesinin geliştirilmesi
Development of zero waste project at Erciyes university
  1. Tez No: 628240
  2. Yazar: BERNA AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıfır Atık, Geri Kazanım, Atık Yönetimi, Erciyes Üniversitesi, Zero Waste, Recycling, Waste Management, Erciyes University
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Teorik eğitimlerin yanı sıra teknoloji, çevre, kültür hususlarında bireylerin bilinçlenmesi bakımından en önemli ve merkezi kurumları temsil eden üniversitelerin, eğitim ve araştırmalarında sürdürülebilir kalkınma ilkelerini benimseyerek etkin bir atık yönetimi dâhilinde sıfır atık uygulamalarına sahip olmaları oldukça önemlidir. Bu bağlamda araştırmada, Erciyes Üniversitesi sıfır atık projesi ile etkin bir atık yönetiminin uygulamaya konulması ve çevre ve insan sağlığının yanı sıra doğal kaynakların korunması, teorik olarak ise konuya özgün bilgiler sunarak ilgili literatüre yönelik önemli katkıların sağlanması ve yaygın etkinin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, sıfır atık yönetim sistemi kurularak çalışma ekibi belirlenmiş ve planlamalar yapılmıştır. Planlamalar çerçevesinde ise mevcut durum tespiti, ihtiyaç analizi, eğitim/bilinçlendirme çalışmaları, izleme, kayıtların tutulması, iyileştirme faaliyetleri gibi çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca atık yönetiminin daha etkin bir şekilde faaliyete geçirilmesi için SWOT analizi yapılmış ve UI GreenMetric sıralamaları değerlendirilmiştir. Erciyes Üniversitesi'nin atık yönergesine sahip olması ile GreenMetric değerlendirmelerine dâhil olmasının atık yönetimine önemli katkılar sunduğu ve SWOT analizi ile belirlenen unsurların sıfır atık yönetim sisteminin oluşturulmasında kolaylıklar sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca Erciyes Üniversitesi'nde sıfır atık projesinin geliştirilmesinin, atıkların çöplere karıştırılmadan türlerine göre ayrıştırılmasının sağlanması ile görüntü ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi, dolayısıyla ekonomik kazanımların sağlanması, farkındalığın artırılması ve üniversitenin 'çevreci üniversite' sıfatıyla saygınlığının artırılması bakımından önemli katkılar sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Besides theoretical training, it is very important that universities, which represent the most important and central institutions in terms of awareness of individuals in terms of technology, environment and culture, it is very important that universities have zero waste practices within an effective waste management by adopting sustainable development principles in their education and research. In this context, the aim of the study was to implement an effective waste management with Erciyes University zero waste project, to protect natural resources as well as environmental and human health, and to provide significant contributions to the relevant literature and to create a widespread impact by presenting specific information in theory. For this purpose, a zero waste management system was established, and the work team was determined and plans were made. Within the framework of the plans, studies such as current due diligence, needs analysis, training / awareness studies, monitoring, keeping records, and improvement activities were carried out. In addition, in order to activate the waste management more effectively and accurately, SWOT analysis was made and UI GreenMetric rankings were evaluated. It has been determined that Erciyes University having waste directive and being included in GreenMetric evaluations contributes significantly to waste management and it has also been determined that the elements determined by the SWOT analysis provide convenience in the creation of a zero waste management system. In addition, it has been observed that the development of the zero waste project at Erciyes University contributes significantly to with ensuring the separation of wastes according to their types without mixing them with garbage, preventing image and environmental pollution, thus providing economic gains, raising awareness and increasing the prestige of the university as an 'environmental university'.