Emel Esin biyografisi ve Türkistan Seyahatnamesi
The biography of Emel Esin and Türkistan Seyahatnamesi
- Tez No: 628268
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÖZYURT ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Emel Esin, Orta Asya, kültür, sanat, Türkçülük, Emel Esin, Central Asia, Culture, Art, Turkism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Emel Esin, Türk kültür ve sanat tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çeken bir bilim insanıdır. Ancak eserlerinin bilinmesine rağmen şahsının yeteri kadar tanınmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışma ile öncelikle, Orta Asya Türk kültür ve sanat tarihi üzerine orijinal eserler vücuda getirmiş Esin'in biyografik portresinin çizilmesi amaçlanmıştır. Diğer taraftan, Emel Esin'in eserlerinde Türk kültürü ve sanatına bakış açısı Türkistan Seyahatnamesi isimli kitabı özelinde okuyucuya sunulmaya çalışılmıştır.“Emel Esin Biyografisi ve Türkistan Seyahatnamesi”konulu tez çalışması çeşitli kaynaklardan beslenmiş, uzun mesailer neticesinde okuyucuyla buluşmuştur. Ekseriyetle kendi yazmış olduğu ve hakkında kaleme alınmış yazılı kaynaklar kullanılmıştır. Emel Esin ile hayattayken bir şekilde tanışma imkanına erişen kimseler tespit edilmiş, kendileri ile yapılan görüşmeler çalışmaya dahil edilmiştir. Görsel malzeme kullanımının, tezin somutluk kazanmasında etkili olacağı umut edilerek Esin'e ait özel fotoğrafların yanında, bizzat çizmiş olduğu resimler de paylaşılmıştır. Emel Esin Türkçülük ve İslamiyet konusunda hassasiyetleri olan bir araştırmacıdır. Duyarlılığı özel hayatında ve eserlerinde dikkat çekmektedir. Buna rağmen duygusal bir neticeden ziyade bilimsel hipotezler elde etmiştir. Sahada çalışma imkanına erişen, pek çok kaynağın orijinal nüshasını inceleyebilen Esin, Orta Asya Türk kültür ve sanatının en özel takipçisi olmuş, arkasında binlerce mühim evrak ile eser bırakmıştır. Böylesine kıymetli bir bilim insanının konu edildiği tezin diğer araştırmacılara ilham vermesi ve kaynaklık etmesi temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Emel Esin drew attention with her studies on Turkish culture and art history. However, this study, in which we identified that she is not as wellknown as her works, aimed to draw a biographical portrait of Emel Esin, who brought original works on the history of Central Asian Turkish culture and art. This study aimed to present the environment in which Emel Esin grew up, and her interest with Turkish culture and art. Besides, the Works and perspective of Emel Esin were tried to be presented to the basis of Turkistan Seyahatnamesi. Thesis study on“The Biography of Emel Esin and Turkistan Seyahatnamesi”was fed from various sources and met with the reader after long time. Mostly written sources which were written by herself and written by others were used. People who had the opportunity to meet Emel Esin in a way while alive were identified and interviews with them were included in the study. Hoping that the use of visual materials will be effective in gaining cancreteness of the thesis, besides the special photographs of Esin, the pictures he has drawn personally were also shared. Emel Esin is a researcher who is sensitive about Turkism and Islam. We can easily see this sensitivity in her works. Despite this, she has achieved scientific hypotheses rather than an emotional outcome. Having access to the opportunity to work in the field and able to examine the original copies of many sources, Esin has become the most special follower of Central Asian Turkish culture and art, leaving thousands of important documents and works behind. We hope that our thesis, in which we address such a precious scientist, will inspire and source other researchers.