Marka ve ticaret unvanı arasında karıştırılma tehlikesi
Risk of confusion between trademark and trade name
- Tez No: 628317
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Marka, Ticaret Unvanı, Karıştırılma Tehlikesi, Mal, Hizmet, Sektör, Trademark, Trade Name, Risk of Confusion, Goods, Service, Industry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kişiler, ticari faaliyetlerinde karlılıklarını artırmak ve mevcut ticari varlıklarını korumak adına marka ve ticaret unvanı gibi ayırt edici ad ve işaretler kullanırlar. Marka ve ticaret unvanı, ticari hayattaki önemleri sebebiyle birçok ihlale konu olmaktadır. Söz konusu ihlallerin önemli bir kısmı, ticaret unvanının ayırt edici kısmının marka içerisinde, markanın ise ticaret unvanı içerisinde kullanılması ve tescilinden kaynaklanır. İhlaller sonucunda, taciri ve doğal olarak işletmeyi ayırt eden ticaret unvanı ile işletmenin mal ve hizmetlerini ayırt eden marka arasında karıştırılma tehlikesi oluşur. Karıştırılma tehlikesi oluşması durumunda marka ve unvan sahibine, işaret üzerindeki menfaatlerini güvence altına almak adına birtakım haklar tanınmıştır. Bu hakların kullanılması sonucunda, işaret üzerinde yatırım ve emeği bulunan hak sahibinin kişisel menfaati ve yanılması engellenen ilgili kişilerin toplumsal menfaatleri korunur. Tez çalışmamızda, marka ve ticaret unvanı arasında karıştırılma tehlikesinin hangi durumlarda ortaya çıkacağı, karıştırılma tehlikesine ilişkin hukuki çözüm yolları ile mevzuattaki eksiklikler ve bunlara ilişkin çözüm önerileri ayrıntılı şekilde incelenmiştir. İnceleme sırasında, konu hakkında yazılmış yerli ve yabancı eserler, makaleler, tezler, mahkeme kararları ve hakem kararları esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Persons use distinctive names and signs such as trademark and trade name in order to increase their profitability and protect their existing commercial activities. Trademark and trade name are subject to many violations due to their importance in commercial life. A significant part of the violations in question, arises from the use and registration of the distinctive part of the trade name within the trademark and trademark within the trade name. As a result of violations, there is a risk of confusion between the trade name that distinguishes the merchant and the business naturally, and the brand that distinguishes the business's goods and services. In the event of a risk of confusion, the trademark and trade name holder have been granted some rights to secure their interests on the sign. As a result of the exercise of these rights, the personal interests of the right holder, who has an investment and effort on the sign, and the social interests of the concerned persons who are prevented to be mistaken are protected. In our thesis study, it had been studied in detail that, which circumstances the confusion between the trademark and the trade name will arise, legal remedies related to the risk of confusion, deficiencies in the legislation and suggestions for solutions. During the examination, domestic and foreign works, articles, theses, court decisions and arbitral awards were taken as basis.