Kişilik tiplerine göre serbest zaman engelleriyle baş etme stratejilerinin incelenmesi
Examination of leisure time constraints negotiation strategies according to personality traits
  1. Tez No: 628404
  2. Yazar: ZEYNEP ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE MÜFTÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik tipleri, serbest zaman engelleri, baş etme stratejileri, Personality traits, leisure constraints, negotiation strategies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin kişilik tipleri ve serbest zaman engelleri ile baş etme stratejileri arasındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin serbest zaman engelleri ile baş etme stratejilerini değerlendirmek için Yerlisu Lapa (2014) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Serbest Zaman Engelleri ile Baş Etme Stratejileri Ölçeği ile öğrencilerin kişilik tiplerini belirlemek için Bacanlı, İlhan ve Aslan (2009) tarafından geliştirilen Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi kullanılmıştır. Çalışmaya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kötekli yerleşkesinde lisans öğrenimi gören 233 kadın ve 263 erkek olmak üzere toplam 498 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Bu çalışmada öğrencilerin serbest zaman engelleriyle baş etme stratejilerinin ve kişilik tiplerinin cinsiyetler ve fakülteler arası farklılığı tespit etmek için bağımsız değişken t-testi, değişkenler arası ilişkiyi tespit etmek için ise basit korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin kişilik tiplerinin cinsiyet değişkenine göre ve okudukları fakültelere göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin serbest zaman engelleriyle baş etme stratejilerinden beceri kazanma stratejisinde cinsiyete göre farklılaştığı bulunmuştur (p < 0,05). İlişkisel analizler ise değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki olduğunu ve kişilik tiplerinin serbest zaman engelleriyle baş etme stratejilerini anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Sonuç olarak yumuşak başlılık, sorumluluk ve deneyime açıklık kişilik tiplerine sahip öğrencilerin serbest zaman engelleriyle baş etme stratejilerinden beceri kazanma, içsel onay ve fiziksel uygunluk stratejilerini kullandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between personality traits and leisure negotiation strategies of university students. Survey design was used in this study. Leisure Negotiation Strategies Scale, which was adapted into Turkish by Yerlisu Lapa (2014) and Adjective Based Personality Scale, which was developed by Bacanlı, İlhan and Aslan (2009) were used for data collection. University students who were enrolled in Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kötekli campus were voluntarily participated in this study. There was a total of 498 students, 233 of whom women and 263 of whom were men. In order to analyze the students' leisure negotiation strategies and personality traits based on gender and faculty differences, independent samples t-tests were used. To evaluate the relationship between the variables simple correlation and regression analyses were conducted. According to the results, university students' personality traits were not significantly differed in terms of gender and faculty. However, based on leisure negotiation strategies results, the students were only found statistically different for skill acquisition strategies in terms of gender (p < 0,05). Correlational analyses showed that there was a significant relationship between two variables and students' personality traits were found significantly predictive of their leisure negotiation strategies. As a result, students who had agreeableness, conscientiousness and openness to experiences personality types were found to use skill acquisition, intrapersonal validation and physical fitness strategies to overcome leisure constraints.