Abdulvahap Akbaş'ın hayatı ve şiirlerinin tematik incelenmesi
Thematic analysing of life and poetry of Abdulvahap Akbas
- Tez No: 628428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdulvahap Akbaş, Biyografi, Şiir, Tema, Abdulvahap Akbaş, Biography, Poetry, Theme
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Mesleği öğretmenlik olan Abdulvahap Akbaş‟ın edebiyatın çeşitli türlerinde eserleri vardır. Şiir, roman, hikâye, deneme, gezi, çocuk kitapları, sadeleştirme, dil bilgisi türlerindeki çok sayıda eserinin yanında roman, hikâye ve çocuklar için yazdığı kitaplar ve de yarım kalmış eserleri bulunmaktadır. Akbaş‟ın şiirleri diğer eserlerinin yanında daha fazladır ve bu onun şiire gösterdiği ehemmiyeti göstermektedir. Bu noktada henüz sanatçının veya şiirlerinin incelenmesiyle alakalı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma yazarın hem hayatı noktasında hem de onun çalışmalarının büyük çoğunluğunu kapsayan şiirlerinin incelenmesi konusunda bir eksiği gidermeyi hedeflemektedir. Bu çalışma ile Abdulvahap Akbaş‟ın şiirlerindeki temaların belirlenmesi hedeflenmiştir. Öğretmenlik mesleğinin de bir sonucu olarak çocuklara çok ayrı bir hassasiyetle yaklaşan Abdulvahap Akbaş, çocukların günümüz dünyasında çektiği sıkıntılara şiirlerinde sıkça yer vermiştir. Şiirlerinde dinî-tasavvufî konulara da değindiği gözlenen şairin hemen pek çok şiirinde inancının ve değerlerinin izlerini görmek mümkündür. Bunun yanı sıra farklı zamanlarda seyahat ettiği, hayatında iz bırakmış ve manevi havasını yüreğinde hissettiği yerleri sanatsal ve mimari yönden ele almış ve bunları şiirlerinde işlemiştir. Abdulvahap Akbaş‟ın Hayatı ve Şiirlerinin Tematik olarak incelemesi adlı tezin giriş kısmına şairin hayatı ve şiiri hakkında bilgiler verilerek başlanmıştır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Abdulvahap Akbaş'ın hayatı, genel olarak eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Tez çalışmasının ana konusu olan şiirlerinin tema bakımından incelenmesi ikinci bölümde ele alınmıştır. İnceleme sonucunda yazarımızın şiirlerindeki tema özelliklerine ait genel bir değerlendirmeye sonuç kısmındadır.
Özet (Çeviri)
Abdulvahap Akbaş who is a teacher actually, has written in various genres. The author has many poetry, novels, stories, essays, trips, speeches, children's books, simplification / compilation, grammar, and half or draft works in the areas of novels, stories and essays for children. Akbaş's poems are seen as more important because they give more than he mentioned other works. At this point, there is no study about the artist or his works. In this study, the author 's poems, which provide the majority of both his life and his works, are examined. In our study, Abdulvahap Akbaş's life and themes in his poems were determined and revealed. Abdulvahap Akbaş, who approaches children with sensitivity due to his teaching profession, also finds that he is influenced by Sufism in the world of thought. The artist who religious mystic reflected the elements of this teaching in his works. Also, other topics in his works are art and architecture of places that are important in his life or travel at different times and he feel spiritually his heart and children's literature and children's poems. In addition, other subjects in his work include the art and architecture of places that are important in his life or where he travels at different times and feels his soul in his heart. Also, children's literature and poems are also included in his works. In summary, the main subjects in his poems are Sufism and belief in Allah and religion. In the introduction part of the thesis“Thematic analysis of Abdulvahap Akbaş's life and poems”, information about the author's life and poems are given. The study consists of two parts. In the first part, the life of Abdulvahap Akbaş and his works in general are emphasized. In the second part, poems which are the main subject of the study are examined in terms of theme. In the conclusion part, a general evaluation of the theme features of the author's poems is given.