Ergenlerde yeme tutumunun bağlanma stili, beden algısı ve öz-şefkat açısından incelenmesi
Examination of eating attitude in terms of attachment style, body perception and self-compassion in adolescents
  1. Tez No: 628493
  2. Yazar: CANSU AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Bağlanma Stili, Beden Algısı, Eating Attitude, Attachment Styles, Body Perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ergenlerin yeme tutumunun bağlanma stili, beden algısı ve öz-şefkat açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde bir ortaöğretim kurumunda öğrenim görmekte olan 14-17 yaşları arasındaki 256 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Yeme Tutumu Testi, İlişkiler Ölçeği Anketi Ergen Formu ve Öz-Şefkat Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 21. Programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizleri için, Bağımsız Gruplar T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, ergenlerin yeme tutumu ile bağlanma stili, beden algısı ve öz-şefkat düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre ergenlerin olumsuz yeme tutumu puanları ile kayıtsız bağlanma alt stili puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Ergenlerin olumsuz yeme tutumu puanları ile beden algısı puanları arasında ve ergenlerin olumsuz yeme tutumu puanları ile öz-şefkat düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada ergenlerin cinsiyetleri, yaşları ve beden kitle indeksi (BKİ) değerleri ile yeme tutumları arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Regresyon Analizi sonucunda ise beden algısı ve kayıtsız bağlanma stilinin yeme tutumunu anlamlı derecede yordadığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarının genel olarak literatür ile uyumlu olduğu görülmektedir. Son olarak, yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular literatür kapsamında yorumlanarak ergenlerde olumsuz yeme tutumlarını önleyici birtakım önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine investigation of eating attitude in regard to their attachment styles, body perception and level of self-compassion in adolescents. The sample of this study consisted 256 high schoool students in Istanbul, age between 14-17. The data were collected by using sociodemografic information form, eating attitude test, adolenscents form of relationship scale questionnaire and short form of self-compassion. The data were analyzed by using SPSS 21. Program with Independent Groups T-test, Analyysis of Variance (ANOVA), Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Pearson Correlation Analysis and Regression Analysis results of the analysis showed the significant relationship between eating attitude of adolescents and their attachment styles, body perception and level of self-compassion. According to research findings, there is also positive significant relationship between negative eating attitude of adolescents and dismissive-avoidant attachment style. It was found that there is negative significant relationship between negative eating attitude of adolescents and, their body perception and level of self-compassion, yet it was not found any significant difference between the gender, ages and body mass index (BMI) of the adolescents and, their eating attitudes. As a result of the analysis, it was determined that body perception and indifferent attachment style significantly predicted eating attitude. The findings were discussed in the context of the literature and some suggestions were also included to pretent negative eating attitude in adolescents.