Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin materyal tasarım öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of Turkish language and literature teachers' material design self competence perception from various variables
  1. Tez No: 628498
  2. Yazar: HAKAN ÇİNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH VEYİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri, materyal tasarım, öğretmenlerinin materyal tasarım öz yeterlik algıları, Turkish language and literature teachers, material design, teachers' material design self-efficacy perceptions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin materyal tasarım öz yeterlik algılarının ne düzeyde olduğunun belirlemek, materyal tasarım öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenler bakımından incelenmesi ve sonuçlar doğrultusunda yapılacak çalışmalara yol göstermesi araştırmanın temel amacıdır. Yöntem: Bu tez çalışması genel tarama türünde betimsel bir araştırmadır. Çalışma, okullardan rastlantısal yolla seçilen ve araştırma sürecinde ulaşılabilen Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri ile yürütülmüştür. Çalışmamız esnasında veri toplama aracı olarak Materyal Tasarımı Öz-yeterlik İnancı Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiki testler ile analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen verilerden hareketle öğretmenlerin materyal tasarımı öz yeterlik algılarının bağımsız değişkenlerin bazılarına göre anlamlı olarak farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ancak derste materyal geliştiren öğretmenlerin üç boyutlu materyal tasarlama yeterlik algılarının derste kısmen materyal geliştiren öğretmenler ve geliştirmeyen öğretmenlerden anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Öte yandan öğretmenlerin materyal tasarımı öz yeterlik algılarının derste akıllı tahta kullanım durumları değişkenine göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Üç boyutlu materyal tasarlama boyutunun ise akıllı tahta kullanım durumları değişkenine göre anlamlı olarak farklılaştığı bulunmuştur. Öğretmenlerin materyal tasarlamaya ilişkin öz yeterlik algılarının hizmet içi eğitime katılma durumu değişkenine göre farklılaştığı görülmüştür. Üç boyutlu materyal tasarlama boyutunun cinsiyete göre anlamlı olarak farklılaştığı ve ortalamaların incelenmesi ile bu farkın kadın öğretmenlerin lehine olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgulardan hareketle öğretmenlerin materyal tasarlamaya ilişkin öz yeterlik algılarının bağımsız değişkenlerin birçoğuna göre anlamlı olarak farklılaşmadığı ancak öğretmenlerin üç boyutlu materyal tasarlama yeterlik algılarının bağımsız değişkenlere göre anlamlı olarak farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the level of perception of Turkish language and literature teachers' material design self-efficacy, to examine the material design self-efficacy perceptions of Turkish language and literature teachers in terms of various variables and to guide the studies to be carried out in line with the results. Method: This thesis study is a descriptive research survey type. The study was carried out with Turkish language and literature teachers who were chosen randomly from schools and were available during the research process. Material Design Self-efficacy Belif Scale and personal information form were used as data collection tools during the study. The data obtained were analyzed by appropriate statistical tests. Findings: According to the data obtained from our study, it was found that teachers' material design self-efficacy perceptions did not differ significantly compared to some of the independent variables. However, it was found that the perceptions of the teachers who developed material in designing three-dimensional material differ significantly from the teachers who developed material and teachers who did not. On the other hand, it was found that teachers' material design self-efficacy perceptions did not differ according to the use of the smartboard in the course. It was found that the dimension of three-dimensional material design significantly differed according to the use of the smartboard variable. It was found that the self-efficacy perceptions of teachers about material design differ according to the variable of participation in in-service training. It was found that the dimension of three-dimensional material design varies significantly according to gender and this difference was in favor of female teachers by examining the averages. Conclusion: According to the findings obtained as a result of the study, it was concluded that teachers 'self-efficacy perceptions regarding material design did not differ significantly compared to most of the independent variables, but teachers' perceptions of the ability to design three-dimensional materials differ significantly compared to independent variables.