Nonmarket valuation techniques applied to environmental commodities for pricing: A case study on Eymir
Çevre mallarının fiyatlandırılmasına uygulanan pazar dışı değerlendirme teknikleri: Eymir için bir uygulama
- Tez No: 62856
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜZEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Dolaysız Pazar Dışı Değerlendirme, Ödeme İstekliliği VI, Direct Nonmarket Valuation, Willingness To Pay IV
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZ ÇEVRE MALLARININ FIYATLANDIRILMASINA UYGULANAN PAZAR DIŞI DE?ERLENDİRME TEKNİKLERİ: EYMİR İÇİN BİR UYGULAMA İmer, Evrim Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Alper Güzel Haziran 1997, 78 sayfa Bu tezde, pazar dışı bir mal olarak Eymir'in doğası ele alınmış ve dolaysız pazar dışı değerlendirme teknikleri kullanılarak bir deneme yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, pazar dışı değerlendirme teknikleri, eleştiriler de dikkate alınarak topluca sunulduktan sonra ikinci bölümde, hipotetik özgün senaryolar oluşturularak, Eymir'in çevre sorunlarını iyileştirme konusunda ödeme istekliliği ve bunu etkileyen değişkenler incelenmiştir. Bu denemenin amacı, ele alman pazar dışı mal için oluşacak faydalar için equivalent surplus'ın tam bir göstergesini çıkarmaktır. Daha sonra belli bir anlamlılık seviyesindeki açıklayıcı değişkeler incelenmiştir. Beklenilenin aksine belli bir anlamlılık seviyesinde aylık gelir,cinsiyet, eğitim gibi değişkenlerin toplam ödeme istekliliğini açıklamadığı görülmüştür. Eymir'e iki ayda birden sık gelenlerin ve Eymir'i doğası nedeniyle ziyaret edenlerin ortalamadan daha fazla ödeme yapmayı istedikleri dikkati çekmiştir. Aynı zamanda, gelme sıklığı ve Eymir'in doğasının yüksek ödeme istekliliğine sahip olma olasılığını arttırdığı görülmüştür. Spor yapmak için Eymir'e gelenlerin ortalamanın altında ödeme yapmayı istedikleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte spor yapmak için Eymir'e gelenlerin yüksek ödeme istekliliği olasılığını azalttığı ortaya çıkmıştır. Tahmin edildiği gibi, çevre sorunlarına verilen önem azaldıkça insanların ödeme istekliliklerinde de azalma olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONMARKET VALUATION TECHNIQUES APPLIED TO ENVIRONMENTAL COMMODITIES FOR PRICING: A CASE STUDY ON EYMİR İmer, Evrim M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alper Güzel June 1997, 78 pages In this thesis, a nonmarket commodity, that is the nature of Eymir, is chosen for the application of the direct nonmarket valuation. In the first part of the study, nonmarket valuation techniques are critically reviewed. In the second part of the study, there are unique and hypothetical scenarios to investigate the improvement in the environmental quality of the nonmarket commodity under examination. The aim of the application side is to elicit the willingness to pay which is the accurate indicator of equivalent surplus for the existence benefits of the nonmarket commodity in question. Then, the effects of each explanatory variable on the total willingness to pay is analysed at certain significance level. It is very IIIinteresting to see that variables such as education, monthly level of income, sex are all insignificant at certain level of significance. Thus, it is observed that respondents who visit Eymir more frequent than once in every two months, visiting Eymir due to its nature suggest to pay higher than the average total willingness to pay value, and they also increase the probability of having high total willingness to pay. However, respondents visiting Eymir to do sports are willing to pay less than the average total value, this is also decreasing the probability of having high willingness to pay. As expected, it is observed that willingness to pay decreases as the respondents give less importance to the environmental problems ranked.