The Gender gap in Turkish education
Türk eğitiminde cinsler arasında sayısal fark
- Tez No: 62855
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSIT TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitimde Cinsler Arasındaki Sayısal Fark, Kayıt Oranı, Beklenilen Eğitim Düzeyi VI, Education, Gender Gap, Enrollment Rate, Expected Years of Schooling IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ TÜRK E?İTİMİNDE CİNSLER ARASINDA FARKLILIK Güngör, Ayadım Deniz Yüksek Lisans., Ekonomi i Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysıt Tansel Aralık 1997, 83 sayfa Araştırmalar, insan eğitimine yatırımın, ekonomik büyüme ve gelişmede çok önemli bir etken olduğunu göstermektedir. Doğu Asya ülkelerinde eğitime yapılan yoğun yatırımların dikkat çeker bir biçimde ekonomik büyüme ve gelişmeyi özendirme politikası olarak yürütüldüğü gözlenmektedir. Kızların eğitimdeki artışların verimlilik oranı üzerindeki etkisiyle birlikte, nüfusdaki artışla bu artışın gelecek kuşakların eğitim düzeylerinin yükseltilmesini içermesi, özellikle ekonomik büyümenin yönlendirilmesinde önemli olacağı düşünülmüştür. Bu araştırmanın amacı Türkiye'de yapılan eğitim yatırımlarını gerek ulusal ve gerekse uluslararası açılardan incelemektir. Çalışma bu bakımdan iki bölüme ayrılmıştır, ilk bölüm, Türkiye ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin eğitimekişi başına yapmakta oldukları göreli yatırımların bir kıyaslamasıyla ilgilidir. Bunun için 1965 ve 1994 yıllan temel alınmıştır. Bu yıllarda ilk ve orta okullara kaydolan kız ve erkek çocukların oranlan eğitime yapılan yatırımların yerine ikame edilmiştir. Bundan sonra her iki cinse ait okul kayıt oranlarındaki fark ölçülerek eğitimde cinsler arasındaki ayırım her iki yıl arasında kız ve erkek çocukların okula kaydolma düzeylerindeki değişikliklerle birlikte gözönüne alınmıştır. Kaydolma oranlan başlangıç koşullarında kız ve erkek çocukların okur yazarlık oranlan ve kişi başına düşen gelir üzerine regresyon yapılarak bulunmuştur. Bu çalışmadan amaç, eğitime yatırımların Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine göre Türkiye'nin yerini saptamaktır. Bu çalışmanın ikinci bölümü, ilk ve orta dereceli okullar düzeyinde kayıt oranlanın kullanarak, ülkemizde iller itibariyle eğitim örneklerini çıkarmaya yöneliktir. Bu araştırmayla illerin özellikle eğitime ve bilhassa kızların eğitimine 1980 ve 1994 yıllarında (örneğin kayılardaki değişikliklere göre), ne yoğunlukta yatırım yaptıkları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE GENDER GAP IN TURKISH EDUCATION Güngör, Ayadım Deniz M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel December 1997, 83 pages Studies show human capital investment to be an important factor in economic growth and development. Investments in human capital, in the form of increased schooling, have been used as a policy to promote economic growth and development, most notably in East Asia. The effect of increased female education on the fertility rate, the population growth rate, and its implications for increasing the educational levels of future generations is thought to be especially important for promoting growth. The aim of this study is to provide an overview of the human capital investments, made in Turkey, in both an international and a national perspective. This study will be divided into two parts. The first part will be a cross-country comparison of the Middle East and North Africa countries to determine the relative investments made in human capital with respect to Turkey. Male and female primary and secondary enrollment ratios for the years 1965 and 1994 will proxy for investments in human capital made in those two years. Next, the gender gap in education, as measured by the difference in the male and female enrollment ratios, will be specifically looked at, along with the change in male and female enrollment levels between the two years in question. Enrollment ratios will be regressed on per capita income and male IIIand female literacy rates which represent initial conditions. An aim of the study is to find Turkey's place with respect to the Middle East and North African countries in human capital investment. In the second part, the study will also attempt to find patterns in cross-provincial investments in human capital for Turkey as proxied by enrollment ratios at the primary and secondary levels of schooling. Specifically, the study will look at how heavily provinces were investing in education, especially female education, in 1980 and in 1994, and at the change in the levels of educational investment (i.e., the change in enrollments) between these two years.
Benzer Tezler
- Three essays on the effects of education policies on education and labor market outcomes in Turkey
Türkiye'de eğitim politikalarının eğitim ve işgücü piyasası çıktıları üzerindeki etkileri üzerine üç makale
MERVE DEMİREL
Doktora
İngilizce
2022
Ekonometriİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesiİktisat (İngilizce) Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÇAĞLA ÖKTEN
- Avrupa birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de cinsiyete dayalı ücret farklılığı
Gender wage gap in Turkey through European Union accession
RONA AYPERİ ALTINAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
PsikolojiMarmara ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA AYKAÇ
- Eğitimde cinsiyet eşitsizliğinin ekonomik büyümeye etkisi
The impact of gender inequality in education on economic growth
MERVE ÖNAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
EkonometriAnkara Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EMEL MEMİŞ PARMAKSIZ
- Lise öğrencilerinin STEM kariyer tercihlerinin cinsiyete göre araştırılması: Bir meta analiz çalışması
Investigating high school student's STEM career chooses by gender: A meta analysis
GÜLSÜN SAĞIROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Eğitim ve ÖğretimBolu Abant İzzet Baysal ÜniversitesiMatematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NİHAL DOĞAN
PROF. DR. DURU KARASOY
- The effects of the university reform in Turkey on narrowing gender gap in higher education
Türkiye üniversite reformu'nun yüksek öğrenim'deki cinsiyet ayrımı üzerine etkileri
BERK YILMAZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
Ekonometriİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiEkonomi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÇAĞLA ÖKTEN HASKER