Structural change in the automobile industry: Policy implications for Turkey
Otomobil sanayiinde yapısal değişim: Türkiye için politikalar
- Tez No: 62857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Automobile Industry, restructuring, R&D, manpower, new technologies. III
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZ OTOMOBİL SANAYİİİNDE YAPISAL DE?İŞİM: TÜRKİYE İÇİN POLİTİKALAR Sayar, Can Yüksek Lisans, İktisat Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Erol Taymaz Şubat 1997, 93 Sayfa Otomobil sanayii sınai gelişmenin en önemli itici güçlerinden biridir. Pek çok gelişmekte olan ülke ekonomik büyümelerini ve teknolojik gelişmelerini başarabilmek amacı ile otomobil sanayii kurmaya çalışmaktadırlar. Türkiye de bu tip gelişmekte olan ülkelerden biridir. Türkiye'de, 1960'lardan beri hükümetler yerli otomobil sanayiinin gelişmesini desteklemişlerdir. Bu çalışmanın amacı yerli otomobil sanayiinin rekabet yoğun dünya pazarlarında gelişimini destekleyebilecek etkenleri analiz etmektir. Hükümet ve sektördeki karar vericiler için politika önerileri de formüle edilmiştir. Anahtar kelimeler : Otomobil Sanayii, yeniden yapılanma, AR-GE, insan gücü, yeni teknolojiler. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL CHANGE IN THE AUTOMOBILE INDUSTRY : POLICY IMPLICATIONS FOR TURKEY Sayar, Can M.S., Department of Economics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Erol Taymaz February 1997, 93 Pages The automobile industry is one of the most important engines of industrial development in many countries. A large number of developing countries try to develop domestic automobile industry in order to achieve economic growth and technological advancement. Turkey is also one of such developing countries. In Turkey, starting from the early 1960s, the governments have consistently encouraged the development of the local automobile industry. The aim of this study is to analyze the conditions that are conducive to the development of the domestic industry in a competitive world economy. Also policy suggestions are formulated for decision makers in the government and the industry.