10-14 yaş tenis sporu yapan çocuklar ile 10-14 yaş spor yapmayan çocukların skinfold caliper yöntemi ölçümü ile vücut analiz cihazı ölçümünün karşılaştırılması
Comparison of the body analysis measurement with the skinfold caliper method measurement of children who have 10-14 years tennis sports and children who do not sports 10-14 years
- Tez No: 628606
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK SAÇAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Vücut kompozisyonu, skinfold caliper, biyoimpedans, yağ oranı, Body composition, skinfold caliper, bioimpedance analysis, fat rate
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Vücut kompozisyonu ölçmede vücut yoğunluğunu bularak, vücut yağ yüzdesini hesaplamaktır. Birçok ölçüm metodu bulunmaktadır. Bu çalışmamızda skinfold caliper ve Bia direnç ölçümü yöntemi ele alınmıştır. Hareket noktası;“Toplam vücut yağının % 50 sinin deri altındaki yağ depolarında toplandığı ve bunun toplam yağ miktarı ile ilişkili olduğu gerekçesine dayanır.”Buradaki noktadan hareket ile; 1930dan önce üretilip geliştirilen özel“kıskaç-tipi kalibre”aleti ile vücuttaki belli bölgelerden yapılan deri altı yağ ölçümüyle vücut yağ oranı hesaplanabilir. Bia elektrik akımları suyun çok olduğu dokulardan (kan, idrar ve kaslar) kolay geçer. Bu yöntemle vücuttan geçen elektrik akımlarının hızı ve gücü ölçülür ve bu sonuçlar boy, kilo, cinsiyet gibi bilgiler ile kişisinin vücut yağ oranının belirlenmesinde kullanılır. Bu iki yöntem sonucunda ortaya çıkan yağ yüzdeleri arasındaki korelasyon ilişki düzeyini ölçmeye yönelik yapılmış bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The main starting point in body composition measurements is to find the body density and estimate or calculate the body fat percentage from here. There are many measurement methods. In this study, skinfold caliper and Bioelectric resistance measurement method are discussed. Starting point;“It is based on the reason that 50% of the total body fat is collected in the fat deposits under the skin and this is related to the total amount of fat.”Moving from this point;“With the special”gripper-type caliber“tool (caliper) developed before 1930, the body fat ratio can be calculated accurately by measuring subcutaneous fat from certain parts of the body.”Bioelectric resistance Electric currents pass through body tissues (blood, urine, and muscles) where water is abundant more easily than other tissues (such as bone, fat, or air). With this method, the speed and power of the electric currents passing through the body are measured and these results are used to determine the person's body fat rate with information such as height, weight and gender. This is a study to measure the level of correlation between fat percentages resulting from these two methods.