Sultan III. Mustafa: Ailesi, günlük hayatı, dini ve ilmi ilgileri
Sultan mustafa III: His family, daily life, religious and scientific interests
  1. Tez No: 628818
  2. Yazar: CEM GÖRÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YURDAKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: III. Mustafa, Hibetullah Sultan, III. Selim, Mihrişah Sultan, Biniş, Göç, Tebdil, Cuma Selamlığı, Tefsir Dersi, Huzur Dersi, İlm-i Nücûm, Mustafa III, Hibetullah Sultan, Selim III, Mihrişah Sultan, Riding / Boating (Biniş), Immigration, Going about in Disguise (Tebdil), Friday divine service parade (Cuma Selamlığı), Tafsir Lesson, Huzur Dersleri, Ilm al-Nujum, Astrology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Osmanlı padişahlarının yaşamları genellikle siyasi tarihin bir uzantısı olarak ele alınmıştır. Bu sebeple literatürde kapladıkları alan siyaseten gösterdikleri faaliyetlerle doğru orantıda seyretmiştir. Onların padişahlıkları ve siyasi faaliyetlerinden ziyade şahsi yönlerine odaklanan çalışmalar bir hayli azdır. Bu çalışma söz konusu eksikliğe dikkat çekerek Sultan III. Mustafa'nın bireysel hayatına, faaliyetlerine, beğenileri ve tercihlerine odaklanmaktadır. Bu amaçla 28 Ocak 1717'de dünyaya gelen III. Mustafa'nın doğumundan itibaren şehzadelik yılları, tahta cülûsu, hükümdarlık yıllarında gerçekleştirdiği göçler, tercih ettiği mekânlar, yaptığı çeşitli binişler, tebdiller ve çıktığı Cuma selamlıkları ayrıntısıyla incelenmiştir. Ayrıca III. Mustafa'nın ilgi duyduğu dini ve ilmi faaliyetler hakkında detaylı bilgiler verilmiş, bunların yanında kadınları ve çocukları ile geçirdiği hastalıklar ve vefatı da tafsilatıyla aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The lives of the Ottoman sultans have generally been considered as an extension of political history. For this reason, the area they cover in the literature has been in direct proportion with the activities they showed politically. Studies focusing on their personal aspects rather than their sultanate and political activities are few. This study draws attention to this shortcoming and focuses on the individual life, activities, tastes and preferences of Sultan Mustafa III. For this purpose, since the birth of Mustafa III, who was born on January 28, 1717, his years as the Sultan's son, his enthronement, his migrations during his reign, his boating and riding (binis), his going about in disguise (tebdil) and Friday greetings (selamlik) were examined in detail. In addition, detailed information was given about the religious and scientific activities that Mustafa was interested in, besides these, his wives and children, and his illnesses and death were also narrated at full length.