Parents role in preschool childrens gender role socialization
Okul öncesi çocukların toplumsal cinsiyet kimliği kazanmasında anne babaların rolü
  1. Tez No: 62882
  2. Yazar: YEŞİM DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Kalıp yargıları, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Toplumsal Cinsiyet Oluşumu vı, Gender Stereotypes, Gender Roles, Gender Typing IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz OKULÖNCESİ ÇOCUKLARIN TOPLUMSAL CİNSİYET KİMLİ?İ KAZANMASINDA ANNE BABALARIN ROLÜ Dilek, Yeşim Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Olcay İmamoğlu Eylül 1997, 96 Sayfa Okulöncesi çocukların toplumsal cinsiyet kimliğini kazanmasında anne ve babaların önemli bir rolü olabilmektedir. Bu çalışma, anne ve babanın kız ve erkek çocukların toplumsal cinsiyet kimliğini kazanmasındaki rollerini araştırmaktadır. İkinci bölümde, toplumsal cinsiyet kimliğini kazanmadaki bilişsel faktörleri açıklayan teoriler anlatılmıştır. Sosyal ve ortamsal faktörlerin, özellikle de anne ve babanın rolü incelenmiştir. Üçüncü bölümde, orta-üst sosyoekonomik düzey, okulöncesi çağda en az bir çocuğu olan aileler arasında yapılan bir araştırmanın sonuçlan verilmiştir. Buaraştırmanın bulguları eğitim seviyesinin ve gelir düzeyinin yüksekliğine rağmen diğer araştırma sonuçlarım destekleyecek şekildedir; anne ve babaların -özellikle de babaların- büyük bir kısmının çocuklarını toplumsal cinsiyet kimliği kazanmaları konusunda yönlendirdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARENTS' ROLE IN PRESCHOOL CHILDREN'S GENDER ROLE SOCIALIZATION Dilek, Yeşim M. S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. Olcay îmamoğlu September 1997, 96 Pages Socialization agents, especially parents, may have an important role in preschool gender role socialization. This thesis analyses parents' role in their female and male children's gender role socialization. Recent theories on children's gender role socialization are given in the second section. Social and situational factors, especially the role of parents in preschool children's gender role socialization are dealt with. In the third section, the results of an empirical study done among middle upper class families who have at least one preschool child are given. The findings mof this study are supporting research results cited in literature and show that most of the parents, especially fathers, willingly socialize their children in gender typed ways, in spite of the high level of education and middle upper class life standard.