Gender and cyberspace: A study on the particifation of women in computer mediated communications
Toplumsal cinsiyet ve siberuzay: Kadınların bilgisayarlı iletişime katılımları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 62881
  2. Yazar: DUYGU ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE N. SAKTANBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Siberuzay, Kadın, Internet, Bilgisayarlı İletişim, Bilgisayar Ağlan IV, Gender, Cyberspace, Woman, Internet, Computer Mediated Communications, Computer Networks. iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
oz TOPLUMSAL CİNSİYET VE SİBERUZAY: KADINLARIN BİLGİSAYARLI İLETİŞİME KATILIMLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Alparslan, Duygu Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yönetcisi: Y. Doç: Dr. Ayşe N. Saktanber Ocak 1997, 202 s. Bu çalışmada toplumsal cinsiyet rolleri ve siberuzay kadınların bilgisayar yoluyla iletişime katılmaları incelenerek tartışılmaktadır. Terimin çıkışı ve toplumsal bir deneyim olarak varoluşu siberuzay ile ilgili tartışmaları göstermek açısından incelenmiştir. Genelde siberuzay ve özelde Internet, bilgisayarlı iletişim ortamının tek ve farklı olarak tanımlanmasının nedenlerini göstermek amacıyla tartışılmaktadır. Bilgisayar ağlarının kural ve düzenlemeleri ve siberuzay toplum ve topluluklarının oluşumları siberuzayın toplumsal cinsiyet açısından nötr ve hatta toplumsal cinsiyet rolleri olmayan bir ortam olarak açıklanmasının nedenlerini tartışmak üzere çalışılmaktadır. Siberuzayda toplumsal cinsiyet rol ve ilişkilerinin nasıl oluştuğu, temsil edildiği, dönüştüğü ve modifiye edildiğinin yollan, iletişimdeki toplumsal cinsiyet farklılıkları ve kadınların siberuzaydaki sorunları incelenerek toplumsal cinsiyetin siberuzayda hala birincil kimlik kategorisini oluşturduğunu göstermek amacıyla çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENDER AND CYBERSPACE: A STUDY ON THE PARTICIPATION OF WOMEN IN COMPUTER MEDIATED COMMUNICATIONS Alparslan, Duygu MS, Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşe N. Saktanber January 1997, 202 p. In this thesis gender and cyberspace is discussed through studying the participation of women in computer mediated communications. The emergence of the term and its existence as a social practice are studied to illustrate the debates on cyberspace. Cyberspace in general and Internet in particular are studied to illustrate the reasons why the medium of computer mediated communications is defined to be unique and different. The rules and regulations of computer networks and the creation of cyberspace communities and societies are examined to discuss the reasons of cyberspace as argued to be a“gender neutral”and even“genderless”medium. The ways in which gender roles and relations are constituted, represented, transformed and modified in cyberspace are studied by examining the gender differences in communication and problems of women in cyberspace to show that gender is still the primary category of identity in cyberspace.